IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Med Barnkonventionen som grund arbetar Rädda Barnen för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

 

RÄDDA BARNEN 

Vårkollektionen 2014

För barnens rättigheter

Våren är här, liksom Rädda Barnens vårkollektion! Nya favoriter har landat hos Design för barns rättigheter: Humlan Lange ”Måste flickor vara små”, Chhatwal & Jonssons sänglinne och Klongs vackra stilrena vattenkanna, som alla lyser upp ditt hem. Totalt ca 30 nya spännande designprodukter finns till försäljning på Rädda Barnen designshop.


  Anders Maxson: |2014-04-28|  Design för barns rättigheter drivs och inspireras av en unik möjlighet till samarbeten med formgivare och designers som grundar sig i en delad respekt och ett genuint intresse för barns rättigheter – och inte minst i ett engagemang för något man tror på.

 Vår designshop ska kunna erbjuda ett urval av produkter som förstärker Rädda Barnens värld och som vi själva gillar. Även i vårens kollektion har vi utgått från kvalitet, exklusiva nyheter och spännande design som vi hoppas ska attrahera våra kunder, säger Victoria Nordansjö, Pr-ansvarig på Rädda Barnen.

Carina Seth Andersson har exklusivt för Rädda Barnen formgivit vasen/karaffen ”Ponny” som passar lika bra för saft som för kvistar. Utsökt enkelhet är ord som ofta förknippas med formgivaren Carina Seth Andersson. Carina började sin karriär genom att läsa textildesign på Textilinstitutet i Borås. Men ganska snabbt kändes det som att varken form eller material var rätt för henne. Däremot var hon nyfiken på glas, vilket snart ledde henne till Orrefors glasskola. Sedan dess har mycket av hennes arbete handlat om glas, idag känner många till vasen ”Dagg” vilken hon formgett för Svenskt Tenn. 

För Carina är det viktigt att hennes produkter går att använda i vardagen. Hennes arbete har sin grund i en fascination för "riktigt bra vardagssaker".

Under 2013 fick hon utmärkelserna Plus Design Frankfurt, årets inredningsaccessoar – Elle Interiör, Elles Designpris 2013. Stora Formpriset- årets närvaro Residence. Hon är bland annat representerad på Nationalmuseum i Stockholm och Victoria and Albert museum i London.

Humlan Lange, måste människor vara små? Det här med att vara liten. Man kan vara stor på annat sätt. Humlan Lange ställer allt som oftast dessa frågor och genom sitt konstnärskap har hon funnit en möjlighet att belysa det för andra genom sitt konstuttryck. Humlans livslånga process kretsar kring barnet. När man är barn har man en viss typ av frågor och när man växer upp får man helt andra frågor vilket gör kontinuerligt avtryck i hennes bildspråk. När Humlan bodde i Japan 1997-98 blev upplevelsen av att stå utanför, utan språk- och skrivkunskaper och därigenom utan möjlighet till information och kommunikation tydlig. Formuleringar kring utanförskap har följt henne sen dess. Frågan om identitet och självbild aktualiseras gång på gång.

Till vardags undervisar Humlan på Konstlinjen på Jakobsbergs konstskola och på Beckmans Kvällsskola i Form och Visuell kommunikation med inriktningen kroki, färg och form när hon inte är i sin ateljé, Orangeriet i Hagaparken i Stockholm.

– Jag hade länge tänkt på hur kan jag på bästa sätt vara med och bidra till en bättre värld. Nu kan jag genom mina tankar och konstnärskap, via mina flickor, vara med och bidra till barns rättigheter på mitt sätt, säger Humlan. 

Ytterligare produktsläpp. Titta in i butiken www.räddabarnen.se/designshop

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

RLC