IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Qatar är ett av världens rikaste länder, men som nedlåter sig att behandla billig arbetskraft på det mest inhumana sätt, enligt en ny Amnestyrapport. 

QATAR

Fruktansvärda förhållanden

Respektera arbetarnas rättigheter

En ny rapport från Amnesty International avslöjar utbredda människorättsövergrepp inom Qatars byggnadssektor. Migrantarbetare anställda i miljonprojekt utnyttjas, får inte ut någon lön och tvingas arbeta under fruktansvärda förhållanden.


  Elisabeth Löfgren: |2013-11-17| År 2022 ska Fotbolls-VM hållas i Qatar. I samband med att bygget av arenorna påbörjas, uppmärksammar rapporten The Dark Side of Migration: Spotlight on Qatars construction sector ahead of the World Cup, utbredda och rutinmässiga kränkningar av migrantarbetarnas rättigheter. Vissa av övergreppen är så allvarliga att de kan utgöra tvångsarbete. 

– Det är oacceptabelt att så många arbetare utnyttjas, berövas sin lön och tvingas kämpa för sin överlevnad i ett av världens rikaste länder, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Migrantarbetarna i Qatar arbetar ofta för små eller medelstora företag - underleverantörer åt större, multinationella företag, bland andra Qatar Petroleum, Hyundai E&C och OHL Construction. 

Företagen har ett ansvar

– Företagen har ett ansvar att se till att de som anställs av underleverantörerna inte utnyttjas. De måste arbeta föregripande och inte enbart när övergreppen kommer till deras kännedom. Att blunda för vad som pågår är oförsvarligt – särskilt när det handlar om människors liv och möjlighet att försörja sig, säger Salil Shetty.

Rapporten, som baseras på intervjuer med arbetare, arbetsgivare och regeringstjänstemän, uppmärksammar en mängd kränkningar av migrantarbetarnas rättigheter. Det rör sig bland annat om uteblivna löner, bristande säkerhet på arbetsplatser och vidriga boendeförhållanden. Amnestys utredare träffade även dussintals arbetare som under flera månaders tid hindrats av sina arbetsgivare att lämna landet.

Qatar i strålkastarljuset fram till Fotbolls-VM

– Qatar kommer att fortsätta vara i strålkastarljuset fram till Fotbolls-VM. Det ger regeringen en chans att visa för världen att de tar sina skyldigheter att respektera mänskliga rättigheter på allvar, säger Salil Shetty.

Rapporten uppmärksammar de allvarliga bristerna i det nuvarande systemet för att skydda migrantarbetare i Qatar. Amnesty uppmanar myndigheterna att tillämpa de existerande skyddsåtgärder som många arbetsgivare i dagsläget förbiser.

Diskriminerande attityder gentemot arbetare – som till övervägande del kommer från Syd- eller Sydostasien – är vanliga. Amnestys utredare hörde en av cheferna för ett av byggföretagen tala om de anställda som "djuren". 

Amnesty uppmanar FIFA att samarbeta med qatariska myndigheter och VM-organisatörer för att förhindra fortsatta övergrepp. 

– De uppgifter som framkommit tyder på en skrämmande nivå av exploatering inom den qatariska byggnadssektorn. FIFA har en skyldighet att göra det fullständigt klart att inga människorättskränkningar i samband med det förberedande arbetet inför Fotbolls-VM tolereras, säger Salil Shetty.

kränkningar och tvångsarbete

Rapporten identifierar ett antal fall av kränkningar så allvarliga att de kan utgöra tvångsarbete. Några av de arbetare som intervjuades levde i rädsla för att förlora allt – de hotades med böter och utvisning om de inte dök upp till jobbet, trots att de inte fick betalt för arbetet.  

Många av migrantarbetarna lider av svår psykologisk stress på grund av oro inför växande ekonomiska skulder, några så allvarligt att de drivits till självmordsförsök. 

– Snälla säg mig, finns det någon väg ut ur det här? ... vi håller på att drivas till vansinne, säger en nepalesisk byggnadsarbetare som har varit utan lön i sju månader och som under de senaste tre månaderna hindrats att lämna Qatar.

utpressning från arbetsgivarna

Amnesty har dokumenterat fall där arbetare har utpressats av sina arbetsgivare. Utredare bevittnade när elva män, i närvaro av regeringstjänstemän, undertecknade dokument där de gav falska intyganden att de fått sin lön, för att få tillbaka sina pass och tillåtas lämna Qatar.

Många arbetare vittnade dessutom om bristande säkerhet på arbetsplatserna. Några uppgav att de inte försetts med skyddshjälmar vid byggnadsplatserna. En representant för sjukhuset i Doha uppgav att fler än 1000 personer hade vårdats för skador till följd av fall från höga höjder på arbetet under 2012 – och att dödsfallsstatistiken var "avsevärd".

vidriga sanitära förhållanden

Arbetare lever ofta i läger, i smutsiga och trånga utrymmen utan luftkonditionering och med vidriga sanitära förhållanden. Flera läger saknade elektricitet och utredare fann stora grupper av män som levde utan rinnande vatten. 

– Hundratusentals migrantarbetare som kommer att anställas under de närmsta åren för att leverera Qatars framtidsvision riskerar att utsättas för övergrepp om inte avgörande och långtgående åtgärder vidtas omedelbart, säger Salil Shetty. 

Läs rapporten!

The Dark Side of Migration