Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Risk för ett instabilare läge i Mellanöstern. Act Svenska kyrkan stödjer människor som lever i utsatthet

Foto: ACT

ACT SVENSKA KYRKAN

Oroande utveckling i

Mellanöstern

Coronapandemin och klimatförändringarna hade redan orsakat en svår situation i bland annat Mellanöstern. Kriget i Ukraina förvärrar nu läget för många människor som lever i utsatthet. Act Svenska kyrkan flaggar för att alla humanitära kriser behöver uppmärksamhet och stöd.

Stefan Håkansson: |2022-05-04I mars varnade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres för att människor i Afghanistan tvingas till att sälja sina barn och sina kroppsdelar för att ha mat till sina familjer. Trots detta uppfylldes bara hälften av FN:s önskemål då inte tillräckliga medel kom in till de humanitära insatserna.

Kriserna i Mellanöstern har bara blivit värre sedan kriget i Ukraina inleddes och många organisationer rapporterar att de har svårare än någonsin att räcka till för att möta alla behoven hos människorna som lever i utsatthet.

Act Svenska kyrkan stödjer människor i utsatthet

Situationen i Mellanöstern kräver både akuta humanitära insatser och långsiktigt arbete där människors egen motståndskraft byggs upp igen.

Tillsammans med lokala partner arbetar Act Svenska kyrkan för att lindra den akuta nöden samtidigt som människor får stöd att bearbeta sina trauman och bygga upp sina liv igen. Med bland annat psykosocialt stöd till drabbade barn, ungdomar och vårdnadshavare tas de första stegen mot en mer hållbar framtid. Ett exempel är de säkra fritidshem med olika aktiviteter i en trygg miljö där stressen som krissituationerna har orsakat kan börja bearbetas.

Ekonomiskt stöd och sjukvårdsinsatser

Act Svenska kyrkans arbete bidrar även med ekonomiskt stöd och sjukvårdsinsatser för bland annat kvinnoledda hushåll och till personer med funktionsnedsättningar.

Act Svenska kyrkan – din gåva gör skillnad.

Swisha till  900 1223