Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

EU exempelvis skulle kunna minska importen av rysk olja med 28% inom bara några månader med relativt enkla åtgärder

Foto: Greenpeace

GREENPEACE

Oljeembargo mot Ryssland

EU:s överenskommelse om ett oljeembargo mot Ryssland är mycket välkommen. Det är något vi har kämpat för sedan Ryssland startade kriget mot Ukraina. Det är nu extremt viktigt att EU inte ersätter den ryska oljan med importer från andra länder och då endast flyttar runt oljehandeln.

Erika Bjureby: |2022-06-01| Om embargot ska få någon effekt på Putins krigskassa och göra nytta för klimatet måste bortfallet av den ryska oljan ersättas med politiska åtgärder som snabbt minskar behovet av fossila bränslen.

– Kriget i Ukraina har drivit upp energipriserna vilket gjort att fossilbolagens vinster rusat i höjden. Genom att beskatta olje- gas- och kolbolagens oförtjänta krigsvinster kan EU få ett viktigt bidrag till de stora samhällsinvesteringar som krävs för att bryta fossilberoendet och genomföra snabbare klimatomställning.

Minskat energiberoende viktiga steg för klimatomställningen

– Väljer EU och Sverige rätt väg och fokuserar på ett minskat energiberoende för att ersätta den ryska oljan kan man även ta viktiga steg för klimatomställningen. Det finns oerhört mycket man kan göra både på kort och lång sikt. Greenpeace visade nyligen att EU exempelvis skulle kunna minska importen av rysk olja med 28% inom bara några månader med relativt enkla åtgärder i transportsektorn som förbud mot kortdistansflygningar, fler hastighetsbegränsningar, billigare kollektivtrafik och större möjligheter att arbeta hemifrån.

Erika Bjureby, Sverigechef för Greenpeace

www.greenpeace.org/sweden