Modern 

skulpturkonst

Från museer och 

allmänna platser

 

Begreppet modernitet

Modernitet har sin upprinnelse då kristenheten konsoliderade och formade den hierarkiska kyrkan, vilket på den tiden var detsamma som formeringen inom de aristokratiska kungliga feodalsystemen. Vid denna konsolidering gjordes det klart att "just nu" har kyrkan tagit över makten över hedendomen – modernus "ny", lat. Och "just", modo, och "nu" av modus. 

  Paul Lindberg:  Under upplysningstiden togs begreppet över för en ny och förändrad betydelse, och "just nu" fick betydelsen att det gamla maktsystemet övergår till ett "modernt" och demokratiskt system. Modernism förändrade med tiden allt i sin väg. Och mot de demokratiska förändringarna växte en ständig reaktion som aldrig ville godkänna de demokratiska idealen. Än idag förekommer reaktionen mot demokratin. Det kan vi bland annat se vid stats- och partikupper runt om i hela världen.

MODERNISM JUST NU

Idag tänker vi inte mycket på ordet "modern" och dess etymologiska betydelse. Modernism har aldrig stagnerat, istället är den i ständig utveckling. För närvarande, eller "just nu", kan man inte självklart säga att modernism enbart har sina rötter till demokratirörelsens andemening – delvis kanske, men inte helt och fullt. Idag är det Mammon som erövrat "modernism", och begreppet har sin elementära betydelse främst inom köp-och-sälj-marknaden.

Trots det så har modernism en stark suggestiv utvecklingspotens inom i stort alla samhällsområden. Vi talar om modernitet inom teknik; inom konst och kultur; inom arkitektur och industridesign – ja, inom de flesta mänskliga områden. Tolkningen av modernism är i högsta grad fri. Och då kan man fråga sig hur relevant är begreppet modernism egentligen.

Inom exempelvis arkitektur och skulpturkonsten är det helt fritt att blanda stilar, såsom klassicism och modernism. Den utvecklingen har vi sett redan under epokerna jugend och art deco, vilka kunde konsten att konstra till härliga stilblandningar. Modernism verkar inom alla konstens områden, såsom målarkonsten, arkitektur, musik, arkitektur och design.

DEBATTEN OM MODERNISM ÄR ÄNNU AKTUELL

Begreppsbildningen kring modernism är omfattande, och debatten är kokande. Postmodernism utvecklades som kritik mot den bestående och statiska teknologiska beskrivning om den moderna människan. Modernism kan ses som den mångfaldscivilisation vi alla lever under, och med möjligheten till förändringar, vilket egentligen aldrig varit större än idag. 

Men den kritiskt modernistiske människan ifrågasätter om den friheten verkligen är så värst stor. Och då kan frågan ställas, vilka äger idag begreppet modernismens innehåll?

Ok, det finns hur mycket som helst i berättelsen kring människans kulturhistoria. Och under tiden vi funderar på detta, kan ni väl titta på några bilder här på sidan – om ni är intresserade.

 
 

 

Carl Eldhs ateljé vid Bellevueparken i Stockholm. Ingen konstnär har haft så många

beställningar som denne konstnär.

GRÖNA LUND i Stockholm är ett riktigt konstgalleri, denna vackra art deco-staty står 

på en skuggad och undanskymd plats mitt i tivolit, som passar utmärkt in i miljön.

PASSADER och genomgångar i fantastiska fantasier, det får man uppleva i tunnelbanestationen Kungsträdgården i Stockholm. Tunnelbanan i sin helhet har fått epitetet Stockholms längsta konstgalleri – vilket stämmer ganska väl.

KONSTNÄREN välkomnar oss vid Statens konstmuseum i Köpenhamn – rart av dem.

BOXAREN I BRONS. Inget fel på boxare, värre är det med boxning.

TIDLÖS SYMBOLIK. Modern utformning i gammal katedral – fin harmoni.

HÄR I KRYSSET! Precis där ja...

CARL MILLES tillhörde dem som var betuttade i Adolf H – även efter kriget och till sin död. Men det kan ju inte hans konst rå för. Faktum är att den konsten knappast har smittats av hans politiska skavanker.

KVINNAN utan kropp.

FÖRSTA MAJ – på den tiden.

SKULPTURER kan idag alltid jämföras med antikens skulpturkonst. Det kan vara intressant och lärorikt.

TORAN räddas i flykten. Modern skulptur vid Stockholms synagoga.

GLYPTOTEKET i Köpenhamn med både klassisk och modern skulpturkonst.

KOLOSS i kubik.

STRÄNGNÄSKATEDRALENS vackra Jesuskors.

 

Till framsidan

OLYMPISKA SPELEN i Gränna. Statyn är placerad med utsikt över Vättern. Skulpterad av Carl Eldh i klassisk stil, men i dess modernistiska intentioner finns budskapet om de nya och framtida målen. Idag hittar vi modern klassicism i spännande och fantasifulla gränsövergångar som ger fantasin fritt spelrum. Fotografering: Paul Lindberg

SPEKTAKULÄR modernistisk skulptural arkitektur. Det är vår tids markering för det mer spektakulära än för det klassiska.

MODERNT SPEKTAKEL. Multikommersielt köpcentrum, med allt människor behöver, och inte behöver. Mammons tempel.

FUNKIS införde ljuset som en av programpunkterna inom begreppet funkis, och det varde ljus.

SKRUVAD SPEKULATION. Så kan det gå! Tur att kranbilen hann stötta upp den vimmelkantiga byggnaden.

INDUSTRIMODERNISM på modet, gjorde sig gällande under några decennier, men som övergavs för att utvecklas i den nu rådande spektakulära modernismen.

FRÅN DÖD TILL LIV är vägen via sanningen för livet. Skogskyrkogården är ett världsarv.

STOCKHOLMS tunnelbana – igen. Man får aldrig nog av klassisk modernism.

SKULPTERAT tak på lyxhotellet.

SPEKTAKULÄR arkitektur i glas och stål. Waterfront i Stockholm.

MONDÄNT i hotellfoajén. Klassiskt, men modernt.

KOMMUNALHUS i en turistort på Teneriffa.

MONDÄNT och minimalistiskt, men högt i taket.

MODERNISM har kritiserats för ödslighet. Jag förstår inte, på vilket sätt då? Två gröna träd bredvid bilarna.

ETT UTTRYCKSFULLT hej förmedlar denna byst, eller kan det gälla ett primal skrii. Tolkningen är fri.

LOUISIANA, det vackra konstmuseet vid Öresund lockar besökare från hela världen.

STATENS MUSEUM FÖR KONST i Köpenhamn har ett enormt utbud av hela registret från klassisk till modernt.

ENTRÉ till shopping och semesterhotell under julhelgen. Käckt och billigt.

MODERN offentlig konst i klassisk modernism.

GRÖNA LUNDS konstgalleri.

MENINGEN MED LIVET. Trons torrhet, och livets innehåll – upptäck glädjen i det stora hela, och i det mindre.