Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Så här kan en stridshelikopter se ut. Om de ska agera mot narkotikamaffian så slår de också mot den civila befolkningen. Filippinernas diktator vill krossa både maffian och den politiska oppositionen.

 

Human Rights Watch

Krigshelikoptrar

Mot sociala problem

Filippinerna är utsatta av knarkmaffian, diktaturen och en beväpnad folklig opposition. Och den situationen vill diktatorn lösa med inbördeskrig med hjälp av stridshelikoptrar från USA. Faktum är att det är diktatorn ligger till grund för de inhemska sociala problemen.


Laura Boardman: |2020-05-22| Den amerikanska kongressen bör blockera eller försena försäljningen av nästan 2 miljarder dollar i attackhelikoptrar och ammunition till Filippinerna tills regeringen antar stora reformer för att avsluta militära övergrepp och hålla de ansvariga till ansvar, sade Human Rights Watch idag. Trump-administrationen meddelade kongressen i slutet av april 2020 om två möjliga utländska militärförsäljningar av den amerikanska militären till Filippinerna, en för 1,5 miljarder dollar inklusive sex AH-64E Apache-attackhelikoptrar, en andra för 450 miljoner dollar inklusive sex AH-1Z Viper-attackhelikoptrar, både med tillhörande guidade missiler, raketer och lätt kanonammunition, samt pågående serviceavtal för utbildning, delar och underhåll.

Kränkningar av de mänskliga rättigheterna

Filippinernas militär har en lång erfarenhet av kränkningar av de mänskliga rättigheterna och krigslagarna under operationer mot frihetsrörelsen New People's Army och Moro-beväpnade grupper, inklusive åsidosättande av det civila livet , hundratals utomrättsliga avrättningar, misshandel av fördrivna människor, och kritiska attacker. Militären har också ett dåligt register över att de ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter hålls ansvariga.

"Att godkänna kontrakt för attackhelikoptrar skulle skicka ett fruktansvärt meddelande till den filippinska regeringen om att långvariga militära övergrepp utan ansvarsskyldighet inte har några konsekvenser för USA och Filippinerna", sade John Sifton , Asiens juridiska chef. "Kongressen borde imponera på den filippinska regeringen att det krävs verkliga reformer för att avsluta militära övergrepp innan avtal som detta kan godkännas."

Den filippinska militären har en djupt rotad kultur av straffrihet, sade Human Rights Watch. Uppgifter från det nationella försvarsdepartementet tyder på att endast en soldat har dömts för ett rättsligt mord sedan 2001.

USA införde villkor för militärhjälp till Filippinerna

Under en stor del av det senaste decenniet har den amerikanska kongressen infört villkor eller begränsningar för militärhjälp till Filippinerna och meddelat att nedskärningar endast kunde återställas om den filippinska regeringen systematiskt förbättrade sina ageranden, vilket regeringen aldrig gjorde. Arresteringen i augusti 2014 av Jovito Palparan, en pensionerad generalmajor som i många fall bortförde, för tortyr och dödande, och  var  en sällsynt utmaning  för straffriheten för militär personal, vilket flera filippinska presidentadministrationer misslyckats att tillräckligt ta ansvar för.

Olagliga attacker mot vänster om att den militära anklagelsen för att vara medlemmar i eller sympatisörer med New People's Army har fortsatt, särskilt på den centrala filippinska ön Negros. Regeringen har också ökat sin farliga antikommunistiska retorik mot dessa individer och grupper.

Det amerikanska utrikesdepartementet har inte fått några försäkringar om var dessa vapensystem skulle användas eller för vilket syfte, säger Human Rights Watch.

USA kongressen kan stoppa helikopterförsäljningen

Kongressen har olika sätt att stoppa eller försena försäljningen. Kongressmedlemmar kan införa en ”beslut om ogillande” och försöka rösta den till lag, och enskilda ledamöter i vissa kommittéer kan sätta ett ”grepp” i försäljningen i väntan på ytterligare granskning.

Om försäljningen fortsätter, bör den amerikanska regeringen lägga märke till att pågående och framtida service och leverans av delar till vapensystemen kommer att upphöra om systemen används olagligt. Enligt amerikansk lagstiftning utgör illegal användning av vapen en kränkning av deras slutanvändningscertifikat, som medför olika begränsningar för deras användning efter en försäljning.

De mänskliga rättigheterna på Filippinerna

Den föreslagna försäljningen kommer i en tid av en djupt försämrad situation för de mänskliga rättigheterna på Filippinerna och utbrottet av Covid-19-pandemin. Efter att president Rodrigo Duterte inledde sitt ” krig mot droger ” i mitten av 2016, har polisen dödat mer än 5 600 människor i narkotikahandlingar, enligt officiell statistik. Tusentals fler har dött i mord tillskrivna oidentifierade vapenmän. Morden har föräldralösa barn i tusentals som lider av de känslomässiga, psykologiska och ekonomiska effekterna av kampanjen. Mer än 100 barn har dödats mellan 2016 och 2018.

"USA borde inte sälja avancerade militära system till en kränkande, oacceptabel filippinsk militär under skydd av en global pandemi, "sade Sifton. "Kongressen måste agera nu."