Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Det som nu händer i Sibirien är just det som FN och IPCC varnar om!

Foto: Greenpeace

GreENPEACE

Katastrofbränder i Sibirien

– röken når Nordpolen

IPCC är världens vetenskapliga organisation som informerar om de faktiska klimatförhållandena på planeten. De har organiserats av FN och varnat om en global katastrof om inte världens politiker tar sitt nödvändiga ansvar. Alltmer lutar det åt att det kan vara försent.

Åsa Ingves: |2021-08-22| Katastrofala bränder har plågat stora delar av östra Ryssland de senaste veckorna och sibiriska Jakutien har drabbats allra hårdast. Ryssland har upplevt ett ökande antal skogsbränder orsakade av rekordhöga sommartemperaturer och historisk torka under flera år, men 2021 är året då alla tidigare rekord slås. Norra Sibirien, liksom det kanadensiska Arktis, värms nu upp tre gånger snabbare än resten av jordklotet enligt forskare. Över 300 bränder är fortfarande aktiva i vad som tidigare var de kallaste platserna på jordklotet.

Brandhärdarna kan vara de största någonsin

Bränderna i de sibiriska skogarna beräknas vara större än samtliga av de bränder som brett ut sig i Grekland, Turkiet, Kanada och USA denna sommar tillsammans. Den 17 augusti uppgick det brandhärjade området till hela 17 miljoner hektar – en yta nästan dubbelt så stor som Portugal – och det fortsätter att växa.

Röken från de massiva bränderna i Sibirien har för första gång någonsin nått Nordpolen enligt Nasa. Bränderna var så extrema att rök spred sig till avlägsna platser som Mongoliet, Kanada och Grönland. Behöver vi ytterligare bevis på att klimatkrisen inte respekterar några landsgränser?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plikten framförallt!

Stoppa den

industriella klimat

uppvärmningen!