Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Karin och Mats Ericson från Vålådalen i Jämtland prisas för dialogarbete kring rovdjur.

 Foto: WWF

 

VÄRLDSNATURFONDEN

Karin och Mats Ericson med Kronprinsessan

Karin och Mats Ericson från Vålådalen i Jämtland får ta emot Marie-Claire Cronstedts pris på 100 000 kronor. De belönas för sitt arbete med att skapa dialog och ökad förståelse för rovdjur genom Vargsymposiet och engagemang för fjällräven.

Marie von Zeipel: Karin och Mats Ericson från Vallbo i Jämtland har belönats med Marie-Claire Cronstedts pris på 100 000 kronor. Prisceremonin skedde i närvaro av Kronprinsessan. Utmärkelsen delades ut den 20 oktober under WWFs höstmöte i Stockholm i närvaro av Kronprinsessan.

– Vi är överväldigade, det är många som gör så mycket bra. Är vi verkligen värda det här, det känns så stort, säger Karin och Mats Ericson med glädje i rösten.

Förståelsen med vargfrågan

Mats är utbildad biolog och har jobbat på olika länsstyrelser. Karin har länge jobbat med naturinformation. I samarbete med WWF drev de under 25 år Vargsymposiet i Vålådalen för att skapa dialog och öka förståelsen mellan olika läger i vargfrågan. Paret har också jobbat tillsammans med information och utställningar till flera Naturum i landet och Mats har varit projektledare för två EU-stödda fjällrävsprojekt, Felles Fjellrev.

De skriver, tar bilder och arrangerar utställningar. När fjällrävsprojekten startade fanns det 40-50 djur, idag uppemot 500. Detta har varit möjligt tack vare engagerat arbete från många naturbevakare i fjällen.

Mycket glädjande menar Mats som samtidigt varnar för att ett varmare klimat kan göra livet svårare för det fascinerade däggdjuret. Den arktiska naturen lockar och de har flera gånger besökt östra Grönland och dokumenterat människors liv.

Engagemanget i rovdjursfrågan

– Mats och Karins arbete att sprida kunskap och engagemang om rovdjur som varg och fjällräv har inspirerat och påverkat många. De har skapat en unik plattform för dialog mellan alla aktörer som engagerat sig i rovdjursfrågan, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare på WWF som sitter i priskommittén.

Juryns motivering: ”Karin och Mats Ericsson har vigt sitt liv åt att inspirera andra och bidra till en djupare förståelse för vår fantastiska natur och biologiska mångfald. De har visat att dialog och samtal är en förutsättning för ett framgångsrikt naturvårdsarbete. Under 25 års tid var de värdpar för Vargsymposiet i Vålådalen för en kunskapsbaserad dialog om hur en fungerande rovdjursförvaltning skulle kunna skapas. Deras engagemang har nu kanaliserats i andra riktningar genom arbete med bevarandet av våra fjällrävar, inom viltförvaltningsdelegationerna och ett brett arbete med att utveckla naturrum i hela Sverige.

Dialogbaserade arbetssätt

Karin och Mats har genom sitt engagemang och dialogbaserade arbetssätt visat att man som individ och par kan göra stor skillnad inom och för svensk naturvård”.

Marie-Claire Cronstedts pris grundades 2020. Förste pristagare var professor emeritus Ingvar Ekesbo för forskning och engagemang i djurskyddsfrågor. 2021 mottog botanist Moa Aronsson från SLU priset.

WFs representant i priskommittén har varit Peter Westman, biträdande generalsekreterare.

VÄRLDSNATURFONDEN.se