IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Var fjärde kastlös kvinna i Indien som saknar toalett riskerar trakasserier – ny undersökning från WaterAid.

Foto: WaterAid/Tom Van Cakenberghe

WATER AID

Indiens kvinnor

Var fjärde saknar toalett

För en tid sedan våldtogs och mördades två flickor i Indien då de, i brist på en toalett, sökte en skyddad plats för att uträtta sina behov. Som en direkt reaktion på detta släppte WaterAid ut ett utdrag ur en kommande undersökning genomförd i 9 644 dalitiska hushåll i Indien.


  Anna Nylander: |2014-06-03Flickorna var från en liten by i delstaten Uttar Pradesh i norra Indien och tillhörde en familj av lägre kast, daliter. Enligt lokala medier överfölls flickorna när de passerade ett fält i sin jakt på en skyddad plats för att uträtta sina behov.

"Det fruktansvärda och tragiska som hänt dessa två flickor är sorgligt nog en del av en mycket större kris. En halv miljard kvinnor och flickor har inget annat val än att uträtta sina behov i det fria. Dessa kvinnor kommer fortsatt att riskera trakasserier eller sina liv om inget görs – å det snaraste." säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, Generalsekreterare WaterAid Sverige och fortsätter:

"I ett läge där 1 av 3 kvinnor globalt saknar tillgång till en toalett, och 1 400 barn dagligen dör av diarré, kan världens fattiga inte vänta ytterligare på förändring. Det är dags för världens makthavare att agera!”.

WaterAids kommande undersökning visar att:

» I 26% av de dalitiska hushållen har kvinnorna blivit kränkta eller förnedrade när de uträttat sina behov i det fria.

» 6% av hushållen kunde specifikt rapportera om kvinnor som blivit sexuellt trakasserade när de uträttat sina behov i det fria, sk ”open defecation”.

» I de fyra undersökta delstaterna har endast 13% av dalithushållen tillgång till en  toalett.

En liknande undersökning som genomfördes av WaterAid i slumområden i Lagos, Nigeria (2012) visade att en fjärdedel av de tillfrågade kvinnorna som behövde uträtta sina behov i det fria antingen hade första- eller andrahandsupplevelser av trakasserier, hot om våld eller verklig misshandel under de senaste 12 månaderna. Dessutom undvek 56% av kvinnorna offentliga toaletter under vissa tider på dagen för att inte utsätta sig för risk.

Korta fakta, Indien:

» Förra året gav WaterAid 455 000 personer tillgång till rent vatten och 297 000 personer tillgång till sanitet i Indien.

» I Indien dör mer än 186 000 barn under fem års ålder varje år i diarrésjukdomar orsakade av orent vatten, dåliga sanitära förhållanden och bristande hygien. (Källa: Child Health Epidemiology Reference Group)

» Nästan 800 miljoner människor, eller 64 % av befolkningen, lever utan tillgång till god sanitet. Av dem tvingas 600 miljoner människor uträtta sina behov i det fria, det är 48,3 % av landets befolkning. (Källa: Världshälsoorganisationen och UNICEF Joint Monitoring Program.)

» Andelen människor som tvingas uträtta sina behov i det fria varierar från 65% av landsbygdsbefolkningen, till 12,3 % av dem som bor i urbana miljöer.

» Globalt sett lever 2,5 miljarder människor utan tillgång till god sanitet och över 1 miljard människor tvingas dagligen uträtta sina behov i det fria - det är 14 % av världens befolkning.

Undersökningsmetodik: 

Den kvantitativa undersökningen genomfördes i 19 olika distrikt i Indiens 4 ovan nämnda delstater. Undersökningen baseras på intervjuer gjorda i hushåll. För att ge ett representativt urval valdes 15 till 20 byar i varje distrikt ut. Totalt har drygt 500 hushåll från byar i distrikten intervjuats, med ett totalt urval av 9644 hushåll. Undersökningen genomfördes av WaterAid under 2013 i samarbete med National Confederation of Dalit Organisations (NACDOR).

WaterAid är en ledande oberoende organisation som genom konkret bistånd, opinionsbildning och påverkan gör det möjligt för världens fattigaste att få tillgång till rent vatten, sanitet och kunskap i hygien.

Om WaterAid:

WaterAid är en internationell oberoende organisation, som arbetar i 26 länder i Afrika, Asien, Centralamerika och Stillahavsområdet. WaterAid förändrar varje år miljontals liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen. Sedan 1981, har WaterAid gett över 19 miljoner människor rent vatten och sedan 2004, har över 15 miljoner människor fått tillgång till toaletter och sanitet. Om undersökningen:

» Hela undersökningen kommer att släppas senare under 2014.

» De delstater och distrikt där hushållsundersökningar utfördes var:

Uttar Pradesh, Allahabad, Ambedkar Nagar, Etawah, Gorakhpur, Jhansi, Kanpur Dehat, Rae Bareli, Sitapur och Sonbhadra; Bihar, Gaya Jehanabad och Rohtas; Madhya Pradesh, Panna, Sagar och Tikamgarh; Andhra Pradesh, Chitoor, Nellore och Prakasam.

www.cherg.org

www.wssinfo.org

www.wateraid.se

 

RLC