IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Omsluten av ljud och bilder får publiken möjlighet att kliva in i en annan verklighet.

Foto: Ingrid Holmberg LUG/MSF

LÄKARE UTAN GRÄNSER

Flyktinglägret Jamam

Kliv in i en annan verklighet

Sol, hetta, damm. Tusentals plasttält och några få träd. Brist på vatten, mat och mediciner. Detta är verkligheten i flyktinglägret Jamam i Sydsudan. Nu kommer den till Stockholm genom ett unikt filmprojekt från Läkare Utan Gränser.


 Malin Lager:  |2013–09–25|  Filmkonstnärerna Peter Norrman och Anders Birgersson tillbringade två veckor i Jamam, en oförlåtande och öde plats, dit tiotusentals flyktingar kom under 2012. Berättelser och bilder från Jamam kommer under oktober att visas i Gallerian som en 360° filminstallation i ett 40 m² stort visningsrum. Omsluten av ljud och bilder får publiken möjlighet att kliva in i en annan verklighet.

– Människorna jag mötte i lägret hade flytt från bombningar och strider, och kämpade för att skapa sig ett nytt liv för sig och sina familjer i en otroligt ogästvänlig miljö, berättar Monika Oswaldsson, ordförande för Läkare Utan Gränser som arbetade som psykolog i Jamam.  

minskat avstånd mellan oss och dem

Syftet med projektet är att minska avståndet mellan oss och dem. Läkare Utan Gränser var en av de första organisationerna på plats när flyktingar från Sudan började strömma över gränsen till Sydsudan i slutet av 2011. De var traumatiserade av våldsamheter, många var undernärda och uttorkade och krävde omedelbar behandling.

Deras verklighet är så annorlunda jämfört med vår i Sverige – men genom en stark och omslutande filmupplevelse hoppas vi föra dessa människor närmare dig. De visar en enorm styrka och har lyckats skapa sig en ny tillvaro i lägret, men de är fortfarande beroende av hjälp utifrån för sin överlevnad. 

Alla vi möter vill återvända hem, men de berättar att bomber fortfarande faller över deras hembyar.  

man står mitt i lägret

– Det är verkligen en stark upplevelse när man kliver in i filmen och det känns som man står mitt i lägret, tillsammans med människorna i den torra hettan och dammet, berättar Monika.

Situationen i Sydsudan är på många sätt extrem men även på andra håll i världen lever miljontals människor som flyktingar under svåra förhållanden, med liten möjlighet att förändra sin livssituation. Om deras verklighet kan komma lite närmare din, om världen kan bli lite mindre, så tror vi att den har en större chans att bli lite bättre.

Välkommen att kliva in i en annan verklighet!

Stockholm: Gallerian, 1 – 5 oktober

Malmö: Gustav Adolfs Torg, 9 – 13 oktober

Göteborg: Nordstan 16 – 21 oktober