IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Stockholms synagoga, står under säkerhetsbevakning, med en avstängd gata.

Foto: RLC

Dagens EXPO

Hatet mot judar

Präglar terrorn

I Köpenhamn mördades en judisk man utanför en synagoga. Gärningsmannen ska ha radikaliserats i fängelset och uppgett att han vill ansluta sig till terrororganisationen IS. Liksom flera tidigare jihadister som begått terrordåd har judar varit måltavlor.


  Daniel Vergara: |2015-02-16| Speciellt diskuterade mannen Israel- och Palestinakonflikten. Han var inte rädd för att säga öppet att han hatade judar, säger en före detta klasskamrat till Omar Abdel Hamid El-Hussein till tidningen Ekstra Bladet.

El-Hussein öppnade eld mot ett möte där Lars Vilks befann sig och avslutade sin terrorturné med att avrätta en judisk man utanför en synagoga i Köpenhamn. Omar Abdel Hamid El-Hussein sköts senare ihjäl av polis.

Omar Abdel Hamid El-Hussein släpptes för ett par veckor sedan ut ur fängelset. När han släpptes fanns han på underrättelsetjänstens lista över personer som radikaliserats i fängelset. Han hade dömts till fängelse efter att oprovocerat knivhuggit en man. I fängelset har El-Hussein uttryckt en önskan att ansluta sig till terrororganisationen IS.

Att Abdel Hamid El-Husseins terrordåd riktade sig mot judar känns igen från tidigare terrordåd i Europa under de senaste åren.

TERRORN SPRIDS

Senaste terrordådet var i Frankrike och Paris. Terrorn inleddes på Charlie Hebdos redaktion för att slutföras i kosherbutik, där en terrorist mördade fyra personer. Kvällen innan sköt samma terrorist ihjäl en polis utanför en judisk skola. Gärningsmannen Amedy Coulibaly förklarade när han befann sig i kosherbutiken till TV-kanalen BFM-TV att judar var hans måltavla. Även terrorbröderna som attackerade Charlie Hebdo hade tidigare uttalat hat mot judar.

Den 24 maj 2014 mördades fyra personer efter att en gärningsman öppnat eld i det judiska museet i Bryssel. I en videoinspelning ska den misstänkta gärningsmannen beskrivit terrordådet som en "attack mot judar". Mannen stred 2012 i Syrien och rapporteras även han ha radikaliserats i fängelset.

Toulouse 2012 

Judar var även måltavlor i ett terrordåd 2012 i Toulouse när Moahmmed Merah sköt ihjäl tre barn och en rabbin vid en judisk skola. Dessförinnan hade han skjutit ihjäl tre soldater. Även Merah uppges ha radikaliserats i fängelset. Han rapporteras även ha haft kontakter med Al Qaida på resor i Afghanistan och Pakistan.

Även andra planer på dåd och attentat som inte slutat i dödsfall har riktats mot judar från militanta jihadister i Europa den senaste tiden.

Efter terrordådet i Paris och Köpenhamn är judiska församlingar i Sverige och i flera andra länder oroade över våldet. Säkerheten har också höjts kring judiska byggnader, synagogor och skolor.

  

 

RLC