Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Folkrättsjuristen Gustaf Lind har utsetts till ny generalsekreterare för WWF Sverige.

Foto: Ola Jennersten / WWF

WWF SVERIGE

Världsnaturfonden WWF

Har utsett ny generalsekreterare

Gustaf Lind, idag departementsråd på Utrikesdepartementet och bosatt i Solna, har utsetts till ny generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF. Han tillträder posten den 9 augusti.

Marie von Zeipel: |2021.01-06| Gustaf Lind, 51, är jurist och doktor i folkrätt med en lång karriär inom UD bakom sig. Han har jobbat internationellt med miljö- och klimatfrågor, bland annat som Arktisambassadör och ordförande i Arktiska rådets ämbetsmannakommitté. Han har varit chef för UD:s enhet för folkrätt och mänskliga rättigheter samt jobbat som statssekreterare.

Glad och ödmjuk att få arbeta för WWF

– Jag är mycket glad och ödmjuk över att bli ny generalsekreterare för WWF. I en tid präglad av både en art- och klimatkris vill jag göra WWFs röst ännu tydligare i Sverige och globalt. Jag ser fram emot att arbeta med de fantastiskt kompetenta medarbetarna i organisationen, säger Gustaf Lind i en kommentar.

Som en av världens ledande naturvårdsorganisationer med nästan 6 miljoner supportrar globalt och 195 000 i Sverige spelar WWF en nyckelroll för att bygga ett hållbart samhälle, där människor kan leva i harmoni med naturen. WWF jobbar bland annat för ett globalt avtal för biologisk mångfald som motsvarar Parisavtalet för klimatet. Utan friska ekosystem riskeras både framtiden och välfärden.

Världen står inför stora utmaningar

– Det är glädjande att vi har kunnat rekrytera Gustaf som ny generalsekreterare. Världen står inför stora utmaningar där WWF har en nyckelroll för att vända den negativa kurvan för arter och klimat. Genom sin breda erfarenhet av förhandlingsarbete och med sitt ledarskap kommer Gustaf att vara en stor tillgång. Hans erfarenheter inom folkrätten är ett värdefullt tillskott, säger Axel Wenblad, styrelseordförande för WWF Sverige.

Gustaf Lind är juris doktor i folkrätt

Gustaf Lind, föddes 1970 i Halmstad och växte upp i Täby och Uppsala. Sedan slutet av 1990-talet är han bosatt i Solna kommun. Favoritstället på fritiden är bland annat Stockholms skärgård. Han är juris doktor i folkrätt och har bland annat arbetat på Utrikesdepartementets enhet för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt.