IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Kristna samarbetsrådet i Jönköping med alla kristna kyrkor har sökt och fått tillstånd för att ha en utegudstjänst på trappan till Sofiakyrkan, som ligger där nazisterna kommer att tåga.

Foto: RLC

SÄNDAREN 

Gudstjänstprotest

När nazister tågar

Nazistiska Svenskarnas parti har fått tillstånd att demonstrera i centrala Jönköping på 1 maj. Som en protest kommer kyrkorna samtidigt att samlas till en utegudstjänst i samma område. Förra årets 1:a maj-demonstration i Jönköping slutade med en sammandrabbning som polisen i år försöker motverka genom extrainkallade poliser.


  Christina Larsson: |2014-04-15– Vi kan inte stillatigande se på när något sådant här händer, säger Ulf Eriksson, pastor i Immanuelskyrkan.

Vid förra årets demonstration blev det sammandrabbningar mellan nazisterna och vänsterradikala grupper.  Nu befarar polisen att våldsamheterna kan upprepa sig och sätter därför in 200—300 poliser som ska ansvara för ordningen.

Demonstrationen går i en cirkel i ett område där det ligger flera kyrkor, bland andra Immanuelskyrkan.

– Många upplevde en fruktansvärd olust förra året över att se nazister tåga på våra gator. Nu vill kyrkorna göra något för att vi inte accepterar deras budskap utan står för alla människors lika värde. Vi möter många invandrare i vårt arbete och vill försvara deras rätt att vara här, säger Ulf Eriksson.

 Polisen uppmanade först allmänheten att hålla sig borta från de delar av staden där nazisterna kommer att demonstrera.

uppgift att se till att ordningen upprätthålls

— Vi kan inte neka någon demonstrationstillstånd på grund av risken för att det ska bli stökigt. Det är vår uppgift att se till att ordningen upprätthålls, sade Mats Rosenqvist, chef för brottsförebyggande sektionen på Jönköpingspolisen, till SVT:s Smålandsnytt. Sent på måndagen ändrade dock polisen sitt uttalande.

Ulf Eriksson säger att det kan finnas anledning att överväga demonstrationsrätten när konsekvenserna blir att människor inte kan röra sig fritt.

– Kristna samarbetsrådet i Jönköping med alla kristna kyrkor har sökt och fått tillstånd för att ha en utegudstjänst på trappan till Sofiakyrkan, som ligger där nazisterna kommer att tåga. Vi känner oss inte rädda för dem, men skulle det bli bråk mellan olika grupper så kan vi gå in i kyrkan, säger Ulf Eriksson.

VIKTEN AV SAMVERKAN

Carina Hägg (S) menar att nazistiska Svenskarnas parti genom sin demonstration förstör för de socialistiska partierna som traditionellt demonstrera på 1 maj.

– Det här en dag då man ska kunna gå ut som barnfamilj, träffas alla generationer, fira och ha det trevligt men också samlas kring ett politiskt budskap, säger hon till TT.

Immanuelskyrkan anordnar två kvällar under maj månad när demokratifrågor lyfts upp.

– Det är viktigt att alla goda krafter samverkar och reagerar när vi känner att demokratin hotas. Jag är glad över att kyrkorna gör den här manifestationen tillsammans, säger Ulf Eriksson.

RLC