Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Djuren trängs ut från skogarna – inte av människor, utan av marodörer. Greenpeace driver sin verksamhet med ekonomisk hjälp från allmänheten för att vara fri från statligt stöd.

Foto: PhotoDisc

GREENPEACE SVERIGE

Djur och natur

Älskar du också skog?

2020 har varit ett katastrofalt år för världens skogar. Australien, Amazonas, Sibirien, Indonesien – vi har tvingats se dystopiska bilder av ovärderlig skogsmark som skövlas eller brinner upp. Hotade djur som orangutanger, sumatratigrar och jaguarer har fått allt mindre plats att leva på.

Daniel Bengtsson: |2020-12-09| 2020 har varit ett katastrofalt år för världens skogar. Australien, Amazonas, Sibirien, Indonesien - vi har i år tvingats se dystopiska bilder av unik, ovärderlig skogsmark som skövlas eller brinner upp. Redan hotade djur som orangutanger, sumatratigrar och jaguarer har fått allt mindre plats att leva på. Tillsammans kan vi göra skillnad - och nästa år har vi ännu mer arbete framför oss. Vi behöver din hjälp.

Coronapandemin har inneburit att skyddet för skogarna i många länder har försämrats och vinstjagande företag har då utnyttjat tillfället till att skövla skogen eller anlägga skogsbränder för att göra plats åt jordbruk och boskap. Världens skogar är livsviktiga i kampen mot klimatkrisen och är dessutom hem åt både urfolk och hotade djurarter. När en miljon arter riskerar utrotning måste vi göra allt vi kan för att värna om planetens återstående skogar. Vi har redan förlorat hälften av världens skogar, vi har inte råd att förlora ännu mer.

Förstörelsen måste stoppas, och vi har konkreta planer för att hur vi kan göra just det. Genom att ge en hållbar julklapp till planeten, är du aktivt med i vårt arbete för världens skogar och alla som har sitt hem där.

Ge en julklapp som ger tillbaka till naturen

Din gåva bidrar bland annat till att vi kan:

» Fortsätta vårt arbete på plats i bland annat Brasilien, Indonesien och de norra boreala skogarna för att dokumentera och avslöja förstörelsen. Samtidigt går vi från ord till handling genom fredliga aktioner som stoppar avverkningar och väcker omvärldens uppmärksamhet och engagemang.

» Fortsätta sätta press på de företag som tjänar pengar på förstörelsen av världens skogar - från producenter av palmolja och pappersmassa till snabbmatskedjorna som köper kött från regnskogsskövlade områden.

» Fortsätta kräva att politikerna beslutar om lagar som skyddar våra ovärderliga skogar, både lokalt och globalt. I år har vi bland annat kampanjat för att en ny skogslag klubbas igenom av EU som ska se till att producenter som importerar varor som har någon koppling till skogsskövling ställs till svar.

Framgångar som ger oss hopp

Trots att läget för världens skogar är dystert så har vi under året sett viktiga framgångar som ger oss hopp. Ett glädjande exempel är Karipuna-urfolket i Amazonas som arbetat tillsammans med bland andra Greenpeace i tre år för att stoppa avskogning och olagliga övertaganden av urfolkets mark.

Med hjälp av övervakning av skogen, fredliga aktioner, uppmärksamhet kring problematiken och rapportering av illegal verksamhet från projektet har polisen kunnat arrestera personer som invaderat marken illegalt och konfiskerat material som använts för avskogning. Nu har arbetet gett resultat: avskogningen i Karipuna-urfolkets marker i Amazonas har halverats på ett år.

Ny nationalpark i Evo-skogarna i Finland

Vi fick även en glädjande nyhet från vår del av världen förra månaden. Finlands regering har nu beslutat om en ny nationalpark i Evo-skogarna i södra Finland. I Evo finns några av de mest anrika, orörda skogarna i Finland och det är livsviktigt att området bevaras – speciellt för de vilda djurens skull.

spelade en viktig roll i att Evo skyddas: lokala volontärer från Lahti har stoppat flera försök att avverka under många år. I december 2019 gick vi samman med Helsingfors universitet och andra miljöorganisationer och lanserade en kampanj för att Evo-skogen skulle bli en nationalpark dedikerad till forskning. Kampanjen fick stor spridning och över 18 000 personer skrev under namninsamlingen. Och nu är det bekräftat, Evo blir nationalpark!

Omöjliga utan stödet från privatpersoner

Dessa framgångar skulle inte ha varit möjliga utan stödet engagerade privatpersoner som stöttar vårt arbete då vi inte tar emot pengar från vare sig företag eller stater. Och i jul kan du ge någon du tycker om eller dig själv en gåva som symboliserar kärleken och engagemanget för världens skogar.

Beställ ett fint gåvobevis i ett biologiskt nedbrytbart kuvert som innehåller dillfrön som kan spira och gro till vackra gröna, plantor som både är vackra att se på och som ger god smak till maten. Med hopp om en grönare, ljusare framtid – vi önskar dig en God jul och Gott nytt år!

Greenpeace i Sverige – en julgåva:

greenpeace julklapp