Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Trots avtal om fred sedan 2017 vittnar Susana Meda om hur civilbefolkningen fortsatt lider i brist på implementering av fredsavtalet.

Foto: Kristna Fredsrörelsen

KRISTNA FREDSRÖRELSEN

Människorätten

För fred i Colombia

Filmer om kampen för fred. Människorättskämpar står upp för fred i Colombia. Fem filmer av Carlos Javier Hermandez Pinto och Emma Larsson.


Sara Åkerlund:  |2020-08-27Med livet som insats mobiliserar de för jämställdhet, rätten till sina kroppar, rätten att odla marken, rätten att få se sina barn växa upp och för miljön. De vet att en annan värld är möjlig. I Colombia, ett av världens farligaste länder plöjer de stigar för en hållbar fred som gagnar oss alla. Skulle du våga gå i deras skor? Vi följer dem på vägen mot rättv

Paz Alianza visar att en annan värld är möjlig

Paz Alianza i Colombia samlar kvinnoorganisationer som arbetar för fred i Santa Marta och regionen Magdalena. De synliggör våldshandlingar mot flickor och kvinnor och bidrar till att positionera frågan som ett samhällsproblem som står i vägen för hållbar fred. Genom att utmana normer om sexualitet och kvinnors roll i samhället bidrar visar de vägen mot fredliga och inkluderande samhällen.

”Jag fortsätter att kämpa, för jag är inte ensam”

Luz Day García är människorättsförsvarare och en ledargestalt i Porvenir, Meta i Colombia. Hon drivs av nödvändigheten i att finnas till för andra människor och stå upp för folks rättigheter. Luz lever under hot på grund av att hon kämpar för bönders markrättigheter i en bortglömd del av landet där våldet sedan länge präglar det politiska landskapet.

”För mig personligen är de mänskliga rättigheterna mitt liv, mitt kall”

Viviana Pinzón arbetar med människorättsorganisationen ”Corporación Claretiana Norman Pérez Bello”. Organisationen ger stöd till marginaliserade grupper av bönder och urfolk som fallit offer för våldet i samband den väpnade konflikten. Deras arbete synliggör situationen på den colombianska landsbygden och vikten av riktig implementering av fredsavtalet mellan den Colombianska staten och FARC-gerillan från 2017.

”Inför dessa situationer kan vi inte stå tysta”

Leyner Palacios överlevde massakern i Bojayá då minst 79 personer dog efter att ha fångats i korselden mellan paramilitärer och FARC-gerillan. Han är ordförande för – och grundare av kommittén för offer för massakern i Bojayá. På grund av sin gärning som människorättsförsvarare lever han under hot och medföljs av Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer i Chocó, Colombia.

”Situationen värre nu”

”Sanningen är att om vi förut levde med rädsla, tvångsförflyttningar och i dödande så är situationen värre nu”. Juliana Susana Mena är människorättsförsvarare och representerar organisationen Cocomacia i Quibdó, Colombia. Trots avtal om fred sedan 2017 vittnar hon om hur civilbefolkningen fortsatt lider i brist på implementering av fredsavtalet.

Se fem filmer på Kristna Fredswrörelsen!

KRISTNA FREDSRÖRELSEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jesus i vår tid