Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Runt årets ekonomiska politiska symposium, ett brådskande krav på att avsluta finansiering av fossila bränslen.

Foto: 350.org / Christian O´Rourke

350.ORG

Fossilfritt samhälle är

nödvändigt!

USA: Fossil Free Federal Reserve-kampanjen svängde från personliga till fjärranslutna och COVID-säkra åtgärder när Symposium blir virtuellt, vilket fördubblar att kampanjen bara börjar.

Lindsay Meiman: |2021-08-26| När globala finansiella beslutsfattare, inklusive den nuvarande Federal Reserve- ordföranden Jerome Powell, samlas praktiskt taget för årets ekonomiska politiska symposium, ställer samhällen en tydlig efterfrågan: inför november COP26 i Glasgow måste finansiering av fossila bränslen upphöra .

"Eftersom klimatpåverkan – från orkaner och översvämningar till torka och bränder – förstör våra samhällen och planet, måste Federal Reserve göra det klart att de inte längre investerar i de skyldiga till klimatkaos", säger Tracey Lewis, 350.org Senior Policy Analytiker. ”En central uppgift för Federal Reserve är att bedöma och redogöra för risker för den amerikanska ekonomin. Det är dags att pressa Federal Reserve att fullgöra sitt uppdrag: ta hänsyn till klimatrisken och fasa ut investeringar i fossila bränslen.”

I och med att mötet gick virtuellt på grund av de sammansatta effekterna av COVID-19 och brandrök i Wyoming som förvärrar infektioner, flyttade 350.org, 350 Colorado och Sunrise Jackson Hole planer från en serie kreativa åtgärder till att göra en fjärranfall.

Världen måste snabbt övergå till fossila bränslen

"Världens forskare har gjort det helt klart i den senaste IPCC 6:e bedömningen att världen måste gå över snabbt till fossila bränslen – i stor utsträckning under det kommande decenniet – för att undvika en fruktansvärd eskalering av klimatkatastrofer, som redan skadar Colorados folk och ekonomin," säger Micah Parkin, verkställande direktör för 350 Colorado.

Ledare med 350 Colorado och Sunrise Jackson Hole höll covidsäkra evenemang utanför Jackson Hole Lodge och Federal Reserve-filialen i Denver för att göra samhällets krav hörda.

"Vi går med andra organisationer i hela landet för att uppmana Federal Reserve och andra banktillsynsmyndigheter och beslutsfattare att sluta finansiera de fossila bränsleföretagen som driver klimatkrisen", tillade Parkin. Förutom dessa åtgärder genomförde Kai Jones och Zahan Billimoria med Protect Our Winters tillsammans med 350.org en 60-fots "Stop The Money Pipeline" -bannerfall på toppen av Teewinotberget , där Symposiet historiskt hålls .

Brådskande att stoppa investeringar i oljeindustrin

I takt med att Fossil Free Federal Reserve-kampanjen ökar, visar en rad bristande rapporter hur brådskande Fed är att prioritera klimatfinansiering:

» Oil Change International avslöjar att centralbanker fortfarande finansierar klimatkaos;

» Evergreen Action kartlägger fem viktiga steg för nästa Federal Reserve -ordförande;

» Better Markets lyfter fram Powells ”oförklarligt långsamma” svar på klimatrelaterade risker”; och

» Public Citizen kartlägger hur Jerome Powell misslyckas med klimatet som Fed -ordförande.

President Biden uppmanas att tillsätta en klimatexpert

Powells mandatperiod slutar i februari, med nyutnämning eller nominering som förstärks i januari 2022. Biden förväntas offentliggöra redan på Labor Day. Redan har tiotusentals människor undertecknat en framställning som uppmanar Biden att utse en klimatexpert till Federal Reserve -ordförande, som kommer att levereras till Biden -administrationen nästa vecka.

Mitt i rekordvärme, dödliga översvämningar och intensifierade skogsbränder fördubblade Powell sin fördröjning av klimatåtgärder och hävdade att det inte är en högsta prioritet att integrera riskerna med klimatförändringar i finansiella system.

”Vi får inte normalisera klimatförändringarna! Vi som indianer, de ursprungliga vårdarna på detta halvklot, har kämpat för att USA ska övergå från fossila bränslen i årtionden för att undvika massiv förstörelse till vår moder jord, säger Micaela Iron Shell-Dominguez 350 Metro-Denver-koordinator.

"Klimatrelaterad finansiell risk"

I maj utfärdade Biden en omfattande verkställande order (EO) med titeln "Klimatrelaterad finansiell risk", som uppmanade finansminister Janet Yellen, National Climate Advisor, Gina McCarthy, direktör för National Economic Council och Brian Deese att utveckla handlingsplaner för klimatfinansiering före Glasgow. Under COVID-19-pandemin fick fossila bränsleföretag miljarder under Federal Reserves program "Main Street" för pandemi, mer än 13 gånger vad som lånades ut till förnybar energi.

"Vi uppmanar nu Federal Reserve och kräver att de slutar finansiera fossila bränsleindustrier som är skyldiga till klimatförändringar och för fortsatt stöld och förstörelse av ursprungsbefolkningar och vårt land", tillade Iron Shell-Dominguez . "Nog är nog. Det är dags för vår regering att stå för något förutom vinst.”

Enligt Positive Money's Global Central Bank Scorecard fick Fed en D-, nära botten bland G20-centralbankerna, när den utvärderades på sin omfattande klimatriskpolitik relaterad till Parisavtalet, inklusive finanspolitik och föregång med gott exempel. I ett tillägg till scorekortet beskriver amerikanska klimat- och finansförespråkare hur Federal Reserve hade misslyckats med att använda de befogenheter den har för att hantera klimatkrisen.

Penningpolitik som bara tjänar ägandeklassen

Sunrise Jackson Hole, ett lokalt nav i den nationella ungdomsledda klimaträttsliga organisationen Sunrise Movement, har på egen hand sett de ojämlika och klimatblinda effekterna av Fed-politiken i dalen.

”Samma dal som fiskar i världsklass, natursköna berg och gamla västerländska karaktärer drog Kansas City Federal Reserve Symposium hit för 40 år sedan känner de sammanlänkade kriserna av klimatförändringar och penningpolitik som bara tjänar ägandeklassen med floder för varma för att fisk, bergsutsikt som döljs av eldrök och restauranger och hotell som tillgodoser de extremt rika som tvingas stänga eller begränsa timmar på grund av brist på prisvärda bostäder”, erbjöd medlemmar i Sunrise Jackson Hole.

"Sunrise Jackson Hole uppmanar också Fed att utöka sitt mandat till att eliminera ras-, köns- och klassskillnader i jobb, löner och förmögenhet för att verkligen lyfta alla amerikaner i återhämtningen från pandemin och i vår globala återhämtning från de nya liberal ekonomisk ordning som har svikit oss.”