Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

En guldkantad och förmögen tillvaro kräva billig arbetskraft utan socialt ansvar.

Foto: RLC

VÄLFÄRD OCH ANSTÄNDIGHET

Samhället

Och företagens ansvar

Ulf Kristersson meddelar att "regeringen gör för lite för att rädda företagen". Om det kan man ha åsikter – företagare som medvetet tar ut stora vinster ur företagen istället för att skapa en robust företagsekonomi bör inte ha hjälp. Andra bör ha det. 


Birger Schlaug: |2020-04-21Men en annan frågeställning är minst lika viktig: Gör företagen för lite för att rädda social anständighet och välfärd? Om det skriver jag in min nya bok som kommer ut i mitten av maj. Här några korta utdrag:

"Om jag har ett företag som tillverkar solpaneler eller geléhallon med hjälp av hundra anställda så är det företaget en del av samhället. Det bidrar till att hundra människors arbetsinkomst kan beskattas. Dels med inkomstskatt som ger kommunerna pengar till skola, vård och omsorg. Dels med arbetsgivaravgifter som finansierar våra gemensamma socialförsäkringar – ålderspension, sjukförsäkring, föräldraförsäkring, arbetslöshetsförsäkring. Den dag jag ersätter de anställda med robotar – med mjukvara av mer eller mindre intelligent art – så hamnar företaget i utanförskap. Det bidrar inte som tidigare med skatt och avgifter till allt det goda som vi anser tillhör ett anständigt välfärdssamhälle. Där kan vi tala om verkligt utanförskap.

Samhället rämnar

När det som beskattas mest – det vill säga direkt arbete – blir en allt mindre del av den totala »ekonomin« rämnar det vi lärt känna som ett gott samhälle. Vill vi behålla social anständighet i samhället måste därför företag bidra oavsett om dess tillverkning eller tjänster sker med hjälp av människor, robotar, hybrider, artificiell intelligens eller något annat. Kalla det vad du vill. Vi behöver en skattereform som medför att produktionen, eller omsättningen, i sig beskattas. Oavsett om det är människan eller något annat som står för den. (-)

Nattväktarstat

Förändrar vi inte skattesystemet kommer vi att stegvis närma oss det som kallas nattväktarstat. Det vill säga en stat där bara militär, polis och rättsväsende betalas av det gemensamma. Ett ohyggligt samhälle där den illa drabbade kommer att fara än mer illa, medan den som tjänar pengar på robotens arbete eller lever på lågt beskattade arv och förmögenheter har möjlighet att köpa sig relevant trygghet, sjukvård och omsorg. Det finns förvisso krafter som vill att vi styr mot nattväktarstaten, som anser att skatt är stöld och som anser att frivillig välgörenhet, familj eller klan bör duga."

Birger Schlaug