IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Afrikansk skogselefant (Loxodonta africana cyclotis)

Foto: Martin Harvey WWF

GODA NYHETER FRÅN WWF

Hotade djur

Färre svenskar köper elfenben

Färre svenska turister uppger att de köper souvenirer av elfenben och andra vilda djur när de är ute och reser. Det visar en färsk Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av WWF. På fem år har andelen som säger att de köper souvenirer av hotade djur minskat med 40 procent.


Marie von Zeipel: |2018-12-21| WWF:s Sifo-undersökning, som frågat svenska turister om de handlar souvenirer av elfenben eller hotade djurdelar, visar på en neråtgående trend.

– Äntligen börjar det hända saker. Allt fler avstår från souvenirer som är gjorde av vilda och hotade djur. Det är otroligt glädjande om våra kampanjer och uppmaningar att inte köpa elfenben ger resultat, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

För fem år sedan uppgav cirka 30 procent av turisterna att de någon gång köpt souvenirer och prydnadssaker av vilda djur. Den siffran har sjunkit till cirka 18 procent idag, vilket är en 40-procentig minskning. Drygt 1,2 procent av resenärerna uppger att de köpt elfenbenssouvenirer, vilket är en knapp halvering jämfört med 2,2 procent 2013.

– En procent kan ju låta som en liten siffra men det är ju ändå några tusen personer som bidrar till illegal jakt på många elefanter och också påverkar andra att köpa, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF och författare till boken Game Change, som handlar om arbetet för att bevara elefanter, noshörningar och tigrar.

Turister som uppger att de köpt produkter med hajtänder har gått ned från 6,1 till 2,7 procent, antalet som handlat smycken av koraller har minskat från 6 till 2 procent och turister som köpt varor av snäckskal har gått ned från knappt 20 till 10 procent.

Noll procent uppger i årets Sifo att de köpt med sig souvenirer från hotade arter, som fläckiga kattskinn, tigerskinn, tigertand, produkter av noshörningshorn eller produkter av havssköldpadda (motsvarande siffra var 2,6 procent år 2013).

Dock uppger nästan en femtedel att de skulle kunna tänka sig att testa att äta på en så kallad "bushmeat-restaurang", som serverar mat gjord på exotiska djur som exempelvis elefant, antilop eller krokodil.

– Avstå rätter av exotiska djur och välj istället sådana som kommer från tamdjur eller välj vegetariska alternativ, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på WWF.

Tjuvjakten på elefanter ligger fortfarande på rekordnivåer. 20 000 afrikanska elefanter dödades under 2017 för sina betars skull. Inte ens skyddade områden går fria från tjuvjakt. Man kan dock se en tydlig effekt i de områden där man sätter in parkvakter, drönare och utrustar djuren med sändare.

– Den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar till att stödja kriminell verksamhet. En upptäckt leder till brottsutredning och straffet är minst böter. Svenska myndigheter gör ett utomordentligt arbete med att minska den olagliga handeln med souvenirer det gäller både kontroll och information. Vi uppmanar turister att aldrig köpa elfenben eller souvenirer från vilda djur, för att vara på den säkra sidan, säger Mats Forslund, artskyddsexpert på WWF.

En fortsatt stor efterfrågan på elfenben skapar en katastrofal situation för världens elefanter.  Även om Kina förbjudit tillverkning och försäljning av elfenben sedan årsskiftet 2017/2018 finns en livaktigt marknad i exempelvis Vietnam, enligt en ny rapport av organisationen Traffic som kartlägger handeln. Ett nytt stort beslag av 3 ton med elefantbetar gömda i en containerlast med marmor gjordes häromveckan i Kambodja. Beslaget visar att handeln fortfarande är omfattande och att olika hamnar används för att förvilla tullmyndigheterna när elfenbenet är på väg till Kina.

Mer fakta om Kantar/Sifo-undersökningen: Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Världsnaturfonden WWF under 5-8 november 2018. Totalt intervjuades 4920 svenskar mellan 18-79 år. Svaren baseras på dem som uppger att de under de senaste fem åren har rest till Asien (länder som Thailand, Kina, Vietnam eller Malaysia och till Afrika, totalt motsvarande 1000 respondenter. Undersökningen gjordes på webben och resultatet baseras på ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval.

Fakta Sifo-undersökningen: Så här många turister uppger att de köpt olika souvenirer (2018) jämfört med 2013.
Elfenbensprodukter 1,2% (2,2%), fläckiga kattskinn som leopard eller gepard 0% (0,4%), tigerskinn eller tigertand 0% (0,7%), produkter av noshörningshorn 0% (0,3%), produkter av elefantskinn 0,7% (1,3%), torkad sjöhäst 0,7% (1,5%), produkter av havssköldpadda 0,3% (1,2%), uppstoppad alligator 0,7% (0,9%) och uppstoppade rovfåglar, ugglor, papegojor eller kolibrier 0% (0,7%).

Alla dessa souvenirer krävs ett CITES-tillstånd, som Jordbruksverket utfärdar (cirka 400 kronor) och tar ett par veckor att handlägga. Om varan förs in i Sverige utan att alla papper är i ordning, är det en olaglig handling.

Fakta tjuvjakt elefanter: För att möta den globala efterfrågan på elfenben dödades omkring 100 elefanter per dag under 2011 när tjuvjakten var som värst, enligt FN. Nu tjuvskjuts ungefär 20 000 elefanter per år, även det en alldeles för hög siffra för att elefanterna ska kunna finnas kvar långsiktigt. Den brutala slakten har upprört en hel värld. Förhoppningen är nu att det kinesiska förbudet mot försäljning av elfenben ska minska efterfrågan på elefantprodukter och bidra till att färre elefanter dödas.

Utmaningarna är många, till exempel att hindra näthandel med elfenben, förhindra att lager med elefantbetar bjuds ut till försäljning och inte minst se till att tjuvjägare hamnar inför rätta. Att förbjuda handeln med elfenben och därigenom minska efterfrågan är ett viktigt steg på väg

Läs mer på WWFs hemsida:

ILLEGAL HANDEL

Här kan du läsa om mer om handeln med vilda djur och växter och information om den permanenta utställningen ”En

souvenir för livet” på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

 

 

RLC