Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

ExoMars Rover är tillämpad för forskningen på Mars år 2022. 

 Foto: NASA

EXO MARS 2022

Kolonisering av Mars

Utrotning av Jorden

År 2022 har Europeiska rymdorganisationen (ESA) och Roscosmos Space Corporation beslutat att skjuta upp en rymdraket för att studera planeten Mars. Och så vill bilhandlaren Elon Musk flytta till Mars med en egenbyggd raket.


Paul Lindberg: |2020-04-02| Magnater är alltid pigga på att tjäna ännu flera miljarder för principens skull. Bilhandlaren Elon Musk vill vara med att få kolonisera planeten Mars. Han vill också greja till Mars med syre och vatten så att människor kan fly från Jorden när den fördärvats tillräckligt. Elon Musk har själv varit kapabel med att fördärva planeten Jorden, med bidraget av tusentals Teslabilar. Med sitt rymdbolag SpaceX fantiserar han kring möjligheten om fritidsresor till Mars för att där kunna köra elbilen Tesla i ökensanden. Det är vad han själv har uttalat.

En Teslabil finns redan svävande ute i rymden med hjälp av Musks egna rymdbolag. Det luktar aningen Trump om Musk. 

 Men avsaknaden av en djup vetenskaplig kunskap har inte besvärat Elon Musk. Han har inte heller själv skaffat sig någon konstgjord intelligens som skulle kunna ha hjälpt honom i dessa struliga fantasier. Men Musk hade läst Nick Boströms bok Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies, som utforskar en framtid där maskininlärning överträffar den mänskliga intelligensen.

När förhävelsen ersätter sunt förnuft får man istället ta till "maskinismens" superintelligens. Det sägs att mannens koppling till den älskade bilen har sin relation till sandlådan, och den utvecklingen fortgår i koloniseringen av planeten Mars – det finns mycket sand där för el-bilar. Och då blir det omöjligt att kringgå sandlådeideologi om den "nördvändiga" bilen.

Om världen havererar 

Om världen havererar på grund av bland annat biltillverkningen på Jorden, så får väl bilismen fortsätta på planeten Mars – om det inte går på något annat sätt. Bilen först – sedan livet på planeten.

Elon Musk satsar miljarder på Mars med sitt rymdbolag SpaceX, med vinstpengar från Tesla-bilarna.

När Jorden koloniserades så var det äventyret och nyfikenheten som frestade, men framförallt suget efter värdefulla skatter. Samma mönster hittar vi i dag när det gäller Mars. Högteknologin tar oss till nya platser, som utlovar stora inkomster på grund av själva "koloniseringen i sig" av planeten Mars. Och detta är på fullt allvar – och "vetenskapligt" framtaget av vissa mångmiljardärer.

Skatterna från Mars är framtagna från Jorden för att bekosta koloniseringen av Mars – exakt så som på den medeltida imperialism. Och därefter kommer något som ska föreställa skatter från Mars. Och det är Musks turismindustri på Mars och möjligheten att kunna köra elbilen Tesla i sanden, vilket det finns mycket av på den planeten – ungefär som i Sahara. Men i Sahara kommer det ju inte att kunna köras elbil längre eftersom planeten Jorden bryter ihop, kraschar och går sönder. Då kan det faktiskt vara realistiskt att åka raket med SpaceX på semester och med möjligheten att köra Tesla i sanden. Allt enligt Musks fantastiska planer.

Rymdraket till Mars 2022

Till skillnad från Musk så har Europeiska rymdorganisationen (ESA) tillsammans med ryska Roscosmos Space Corporation beslutat att skjuta upp en rymdraket för att studera planeten Mars. Projektets inriktning gäller forskningen av om det någonsin funnits något liv på Mars. Och med ExoMars-rovern, som döpts till Rosalind Franklin, har denna maskin tagits fram för att bland annat kunna borra ned under marknivån. Rovern som även rymmer ett helt så kallat "livssökningslaboratorium" kommer att framföra en ren sektor två meter under Mars markyta.

I detta vetenskapliga samarbete ingår även NASA som bidrar med data från deras Curiosity Mars rover och InSight lander. Denna modul kommer även att vidarebefordra informationen från ExoMars 2022 när den anlänt till Mars.

Kunskapssökandet handlar om människans tillvaro i universum och vad som händer framöver. Om en miljard år kommer solen att svälla vilket får solsystemet att bränna sönder planeterna och haven dunstar bort. Och ytterligare framåt i tiden kollapsar solsystemet.

Gud och Elon Musk

"I vår nuvarande takt av teknisk tillväxt är mänskligheten på en väg att vara gudalik i sin kapacitet." Ett uttalande av Elon Musk i en skrift. Det vill säga människan som Guds avbild. Och då syftar han säkert på sig själv som avbilden. 

Många resultatrika maktmänniskor har i historien haft förvridna associationsbanor om "försynen" om Guds omtanke för mänskligheten. Hitler var en sådan person, som låtit försynen leda hans "framgångar". Men, det är knappast försynen som driver Musk, det är istället hans affärsiver som gjort honom stor och mäktig – mammon. Och det är med den mäktigheten som han ser ett ännu mäktigare slut med den glada planetens massmissbruk. 

Ledande forskare inom forskarleden, som bland andra tidningen Aeons chefredaktör Ross Anderson, skriver att det här mest liknar den förestående Armageddon. Musk tar det också som ett besvärligt tecken, bland annat för att vi ännu inte identifierat liv i universum. Men det har vi ju! Vi har faktiskt funnit livsbetingelser i Universum, som går i paritet med vår egen planet. 

Marsraketen i mitten av 2030-talet

Efter förberedelserna i mitten av 2030-talet tänker sig Musk kolonisera planeten Mars 2040. Det hela ska finansieras av kolonisterna själva med en beräknad kostnad av 500 000 $ per enkelresa. Musk räknar med att en miljon kolonister reser till Mars. För detta krävs cirka 100 000 rymdskepp, vilket blir mycket dyrt. Men Musk har funderat på den saken och vill konstruera "återanvändbara rymdskepp". Företaget för denna verksamhet har han döpt till Mars Colonial Transporter.

Musk har uttalat att han själv ser sitt uppdrag med resan till Mars som nödvändigt, och att han inledningsvis ensam reser dit, för att kolla läget. Ja, för att fixa vatten och syre.

Orsaken till att Musk har engagerat sig på detta besynnerliga vis har helt och hållet med den  växande globala uppvärmningen att göra. Utan bilismen kan inte planeten Jorden värmas upp tillräckligt, och då finns det ju ingen anledning att kolonisera Mars.

Elon Musk uttalade: "Jag är rädd för en – "terminator liknande katastrof". Den rädslan orsakas av Elon Musk själv med alla sina bilkompisar.