Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Diamantbatterier kan driva komplexa enheter som vissa typer av rymdfarkoster, till exempel satelliter. Men de kan också driva vardagsföremål som mobiler, elbilar och flygplansdrift. År 2023 visas produkten och vad den lovar.

Foto: RLC

NDB BETA

Det radioaktiva diamantbatteriet håller i 28 000 år

Kan du föreställa dig ett batteri som håller för evigt? Den amerikanska startupen NDB, som står för "nanodiamantbatteri", utvecklar ett diamantbatteri tillverkat av kärnavfall som påstår sig hålla i 28 000 år.

Mariona Vilaró: |2021-10-28| Den amerikanska startupen NDB, som står för "nanodiamantbatteri", utvecklar ett diamantbatteri tillverkat av kärnavfall som påstår sig hålla i 28 000 år. För att tillverka batteriet använder företaget radioaktiva isotoper från kärnavfall tillsammans med en diamant som absorberar energi från isotoperna.

För att tillverka batteriet använder företaget radioaktiva isotoper, som är atomer som kan sända ut energi i form av strålning, tillsammans med en diamant som absorberar energi från isotoperna. Med dessa flera tusen år av användbar livslängd hävdar skaparna att de kommer att fortsätta att producera energi och att det aldrig kommer att bli nödvändigt att ladda batteriet .

Diamantbatteri – två fördelar i ett

Dessa batterier kommer att medföra en miljöfördel eftersom radioaktivt avfall kommer att återanvändas för tillverkningen .

Hittills har detta avfall ackumulerats i kärnkraftverk. Deras kassering och lagring har alltid varit ett problem eftersom de finns kvar i miljön på grund av sin långa nedbrytning. Dessa är mycket farliga för människors hälsa och för miljön. Återvinning av dem kommer att avsevärt minska det radioaktiva avfallet som lagras nära kraftverk.

Dessa diamantbatterier anses vara icke-förorenande. Däremot kan ett mobilt batteri för närvarande förorena 600 000 liter vatten.

Å andra sidan kommer diamantbatterier att hålla mycket längre än de vanliga. Idag håller ett bilbatteri cirka 8 år om det slits och laddas dagligen, istället kommer dessa nya batterier att hålla i 28 000 år.

Batteriet är helt säkert för människor eftersom den radioaktiva diamanten är insvept i flera beläggningar av mycket hållbara syntetiska diamanter, enligt tillverkaren.

En teknik med många möjligheter

Den första industrin där denna teknik förväntas tillämpas är flyg- och rymdindustrin, men den implementeras även inom fordons-, konsumentelektronik- eller medicinteknikindustrin. Batterier kan driva komplexa enheter som vissa typer av rymdfarkoster, till exempel satelliter. Men de kan också driva vardagsföremål som mobiler eller elbilar. Det kommer inte att dröja förrän 2023 när vi ser den färdiga produkten och vi kan verifiera om det den lovar är sant.

Paul Lindberg, Kommentar: Klimatlägets allvarliga situation kan däremot inte invänta resultaten med denna teknikutveckling och dess användbarhet förrän det prövats och bevisats funktionsdugligt.