Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Åke Bonnier,

 Foto: Carla Karlsson/Svenska Kyrkan

Åke Bonnier, Biskop

Den svenska synden

Jag läste Sanna Raymans krönika i Svenska Dagbladet (2008). Hon anknyter till syndbegreppet "inspirerad" därtill av en gästkrönikör i tidningen Dagen. Ordet "synd" har det gått troll i.

Åke Bonnier: |2008-08-04| Är det något som kan få människor att vika ihop öronen och sluta lyssna så är det när någon börjar tala om synden. Synd kopplas då oundvikligen till all sexualitet som inte är reglerad på något lämpligt sätt – genom t ex äktenskapet eller så kopplas syndbegreppet till den sexualitet som inte är heteronormativ. Men synd handlar inte om sexualitet där två människor av fri vilja vill ge sig åt varandra i ömsesidig aktning och där man inte gör illa sig själv, den andre eller någon annan.

Att missa målet

Synd är ett vidare begrepp som har sitt ursprung i en gammal grekisk jaktterm som handlade om att missa målet. När vi i kyrkan talar om synd handlar det snarare om att missa målet med livet – att inte älska Gud och sin medmänniska. I en värld fylld av egoism där den enes bröd bokstavligen kan bli den andres död blir det fjuttigt att koppla synd till sexualiteten i den utomäktenskapliga formen. Synden handlar snarare om vår egen (inklusive min) oförmåga att se medmänniskan – se och bry oss om också då inte journalisternas kameror och pennor belyser.

Den svenska synden (som delas av många i världen) stavas då egoism. Låt oss bekämpa den synden och låt oss börja hos oss själva – den svenska synden!

Biskopens kommentar  

Paul Lindberg säger |2008-08-04|: Hej Åke! Och tack för den fina tidningen Sthlmsliv, som jag fick på Pridehögmässan, Storkyrkan. Din ledarartikel är fantastisk och betyder väldigt mycket för oss alla. Du visar verkligen vägen för en kärleksfull kyrka. Jag gifte mig i januari med min kille, som jag varit tillsammans med i 23 år. Det är fantastiskt att få uppleva förändringens vindar som nu sker i vårt samhälle – och i Svenska kyrkan som jag känner så mycket för. Kramar från Paul Lindberg, Stockholm.

 
Paul Lindberg kommentar, 2022-12-10, För en vecka sedan hittade jag artikeln ovanför som skrevs av biskopen Åke Bonnier den 2008-08-04. Jag hade inte läst den tidigare och blev glad att jag nu fått se den. Åke Bonnier höll en högmässa i Stockholms Storkyrka och som gjorde starkt intryck på mig och för en fullsatt kyrka. Biskopens självklarhet för "kärlek och rättvisa" måste intervenera samhället på alla sätt och vis – för att livet ska vara meningsfullt för ett levande liv i det stora hela. Och då duger inte förnekelsen eller missbruk mot kärleken och rättvisan. Kärleken är målet för rättvisa och demokrati för alla!

 Åke Bonniers blogg

God fortsättning och gott nytt år!