Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Jordens dag instiftades för 50 år sedan för att varna och uppmärksamma miljöproblemen och numera miljöhoten mot planetens liv och överlevnad.

 

GREENPEACE / JORDENS DAG

Den blå planeten

Livet under havsytan

För 50 år sedan instiftades Jordens dag för att vi skall uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen. Därför vill vi uppmärksamma den blå planeten och livet under havsytan. Tidigare denna månaden rapporterades det att det ikoniska Stora Barriärrevet i Australien har drabbats av massiv korallblekning för tredje gången på fem år.


Isadora Wronski: |2020-04-22| Den senaste korallblekningen har förstört 60% av det Stora Barriärrevets återstående koraller och framtiden är nu osäker för ekosystemet som räknas till ett av världens sju naturliga underverk. Professor Terry Hughes som arbetar för ARC, Centre of Excellence in Coral Reef Studies, säger att forskarna som undersökt Stora Barriärrevet förvånades av förstörelsens magnitud.

Industrin eldar på

Klimatkrisen som eldas på av den fossila industrin hotar våra havs överlevnad. När haven värms upp, förlorar korallerna de livgivande algerna som lever i dess vävnader och korallen blir spöklikt vit. Upprepade, utbredda korallblekningar som dessa är ett varningstecken på att klimatet förändras snabbt och att vi är på väg mot en “tipping point” som vi inte har råd att ignorera.

Kate Smolski från Greenpeace Australia Pacific kommenterar: “Kolindustrin eldar på klimatförändringarna i Australien. Greenpeace uppmanar premiärminister Scott Morrison att ta klimatförändringarna på största allvar, sluta gå i säng med den fossila industrin och skydda Stora Barriärrevet genom att akut reducera Australiens växthusutsläpp som har stigit de senaste fyra åren.”

Havens hälsa

Vår planet består till största delen av hav. Vår hälsa är beroende av havens hälsa. Och som en av våra viktigaste allierade i klimatkrisen, kan vi inte låta ett av havets största område för biologisk mångfald – det Stora barriärrevet – försvinna framför våra ögon på grund av vårt beroende av fossil energi: olja, gas och kol. Vi måste lämna den fossila industrin nu. Det finns helt enkelt ingen tid att förlora.

Så låt oss göra den här massiva korallblekningen till en katalysator för förändring – en vändpunkt i kampen för klimatet. Klimatkrisen är det största hotet för korallrev över hela världen. I decennier har mänsklig aktivitet – speciellt utvinning och förbränning av kol, råolja och naturgas – resulterat i dramatiska temperaturhöjningar i haven. Detta är något som forskare varnat för i flera år.

Låt den fossila eran avslutas

Greenpeace arbetar för att den fossila eran ska avslutas och ersättas av förnybar energi som sätter människor och miljö före fossilföretagens vinster. Och även i denna pandemi har vi inte råd att förlora momentum. Vi har tidigare skrivit om att Coronakrisen kräver ett globalt samordnat och konsekvent agerande. Och på samma sätt kräver krisen för vårt klimat och krisen för den biologiska mångfalden i våra hav och skogar ett snabbt och samordnat agerande från regeringar världen över.

Idag  måste vi tänka på livet både över och under havsytan. För visst vill vi att även kommande generationer ska få leva i en värld med levande korallrev!

Isadora Wronski är Sverigechef för Greenpeace.

greenpeace

Greenpeace

Vår historia

1971 bestämde sig en grupp fredsaktivister för att protestera mot USA:s kärnvapentester. Det var starten för Greenpeace, som idag är världens största oberoende miljöorganisation.

Våra värderingar

Greenpeace använder fredliga, kreativa metoder för att bana väg mot en mer grön och fredlig värld och för att konfrontera de system som hotar vår miljö.

Våra aktioner

Vi driver lösningar genom användning av civil olydnad. Greenpeace-aktioner är fredliga, vi är öppna med våra intentioner och tar ansvar för våra handlingar.

Våra fartyg

Greenpeace fartyg står i framkant i kampen för att skydda vår planet. Ofta i avlägsna platser, där brott mot naturen annars kan fortsätta utan vår kännedom.

Organisation & styrning

Greenpeace Norden upprättades 1999 genom en sammanslutning av de nationella Greenpeace-kontoren i Danmark, Sverige, Finland och Norge. Kontoren gick samman för att öka slagkraften och effektiviteten genom ett bättre nordiskt samarbete.

Insamlingspolicy 

Det är privatpersoner som du som möjliggör vårt arbete för en grönare planet. Vi tar inte emot bidrag från varken stater eller företag, vilket ger oss en oberoende röst som endast talar för miljöns intressen.

greenpeace