Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

.

Att det är Sven Wollters sista film gör den extra gripande, med tanke på filmens tema

Foto: Dag för dag

SVENSKA KYRKAN

Dag för dag – Kyrkans filmpris  

Filmen Dag för dag i regi av Felix Herngren får Svenska kyrkans filmpris 2022. Priset delades ut av biskop Susanne Rappmann i samband med filmens premiär under den pågående Göteborg Film Festival.

Martin Larsson: |2022-02-05|  Dag för dag handlar om Malte (Sven Wollter) som inte tänker ägna den sista tiden av sitt liv på ett äldreboende, utan ger sig av på en roadtrip söderut. Med på resan följer några vänner och personal från boendet och det hinner bli många förvecklingar under färden i husbil genom Europa.

Dag för dag blev Sven Wollters sista film och i övriga roller ses också folkkära namn som Tomas von Brömssen och Marianne Mörck.

– Det är en film som berör, med både humor och mycket allvar. Att det är Sven Wollters sista film gör den extra gripande, med tanke på filmens tema, säger Mikael Ringlander, ordförande i juryn för Svenska kyrkans filmpris. Dag för dag har svensk biopremiär under våren. Se filmens trailer här.

Svenska kyrkans filmpris 2022 – juryns motivering

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2022: ”Lysande skådespeleri i en generös komedi gestaltad med stor hantverksskicklighet på alla nivåer: manus, regi, foto och musik. En varm berättelse om både glädje och smärta som ställer frågor om människans resa mot livets slut.”

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2022: Ingrid Elam, litteraturkritiker och professor emerita i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Göran Du Rées, regissör, manusförfattare, producent och professor emeritus i filmregi. Mikael Ringlander, juryns ordförande, präst, fotograf och projektledare för Svenska kyrkans arbete på Göteborg Film Festival.

Flera stora publikframgångar

Felix Herngren har varit verksam som skådespelare och regissör sedan 1980-talet. Bakom sig har han flera stora publikframgångar, som Solsidan, Bonusfamiljen och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Svenska kyrkans filmpris delas ut sedan 2002. Priset består av 50 000 kronor, samt Angelos-statyetten, skapad av Erland Forsberg.