Kärlekens fanor står i öppna lågor – hur man nu får till en sådan bildrubrik?

Foto: Paul Lindberg

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

COPENHAGEN PRIDE PARADE 2014

Kom ut – en global rättighet

Nytt Priderekord i Köpenhamn

Mer än 110.000 människor gick på huvudstadens gator för att beskåda den årliga Köpenhamn Pride Parade, och därmed har Köpenhamn Rainbow festivalen återigen gjort publikrekord. Med över 21.000 deltagare i paraden och med uppskattningsvis 110.000-120.000 människor på gatan, är den senaste Pride paraden 2014 den största någonsin. 


 Paul Lindberg: |2014-07-30"Jag är bara så glad och stolt över idag. När vi upplever att Köpenhamn på detta sätt stöder mångfald, kärlek och kampen för HBT-är ingen tvekan om att vi lever i världens bästa stad. Vi är otroligt tacksamma för alla københavneres varma anslutning till Köpenhamns stolthet". Det säger prideordföranden Lars Henriksen. Och det finns fortfarande all anledning varför ett sådant evenemang i Köpenhamn, som Pride-paraden, åter kommer att hållas: "det finns gott om saker att kämpa för, innan LGBT'er är inte längre-som en grupp-är särskilt utsatta för risken. Men en dag som idag är det allt som förenar oss som köpenhamnare — Ja, precis som människor – vem som får vara i fokus. Det har varit 5 helt oslagbar dagar", avslutar Lars Henriksen.

Enligt basen för Prideparadens deltog mer än 21.000 personer i paraden samtidigt med uppskattningsvis 120 000 personer som upplevelsepublik på gatan, enligt polisens uppgifter.

KÖPENHAMN – KÄNT FÖR SIN TOLERANS

I början av 1900-talet kunde homosexuella ta sig till Kafé Centralhjörnet i centrala Köpenhamn – granne med domstol och fängelse. Och det var inga problem, något liknande i andra europeiska länder har däremot varit stora problem. Alla visste om vilka det var som gick till Centralhjörnet, och det störde inte någon Köpenhamnsbo. Centralhjörnet lever sitt liv än idag, och är en träffpunkt för både gay, straight och dem emellan.

Prideparader runt om i världen har blivit något av en demokratifrämjare. Budskapet sätter tummen i ögat, och alltfler människor kommer till insikt om grymma orättvisor, och många förstår att friheten är det bästa ting. Diktaturer och maktrörelser har visat oro inför särarter i alla tider, och lärt ut hatet "de som inte är som oss". Det totalitära normsamhället ställde människor i skamvrån och skyldigförklarade särarterna som omoraliska och gjorde dem till brottslingar. Världen förändras på gott och ont. I vår del av världen så är i alla fall det goda att samhället numera försvarar de mänskliga rättigheterna för exempelvis rätten att vara den man är. Snyggt jobbat!

Regnbågsfanan flyger över Köpenhamns gator, och folk skrattar och hurrar.

I Köpenhamn har tjejerna det dom har i Lissabon, precis så som tjejerna i Stockholm har som tjejerna har i Oslo. Just det! Tror att det var så.

Sååå mycket glada och stolta människor, och så många bussar med regnbågsflaggor... tänk  vilken ekonomitillväxt det måste bli – klimatsmart. 

Jaha, kan det vara Jesus? Men romarsoldaterna då? Jesus har naturligtvis övertygat dem om att inte hålla på och slåss, utan istället älska varandra. Soldaterna gör väl så gott de kan, kan man förmoda.

Sjörövar Jenny t.v. och sjörövaren Svartskägg betraktande repet, och så till höger kapten Sockerdricka i högsta hugg.

Stor uppslutning av både politiker och fackföreningar, som visade sin solidaritet för mångfald och demokrati.

Mädchen und lederkartofelnboys anstränger sig i sockerdrickatävlingen "Vem kan dricka mest sockerdricka". Det är därför kjolarna är så hiskligt korta för behoven. Detta var ett exempel på ett banalt pilsnerskämt. (I brist på något annat).

Hej alla och envar! Hej på er!

Prideparadens judiska sektion, och en böna som tappert trippar med högklackade pjäxor, eftersom det regnar och blöts ner så mycket.

Rosa och grönt ihop är väl en ovanlig kombination. Men efter denna prideparad blir väl det den stora färgkombinationen... ja, i hela världen.

Flaggjonglören visar sina färdigheter i en hissnande fart i både dansbravader och käcka småleenden till fotografen, men det syns inte här.

Där pride-paraderna finns där finns numera även de kristna, och deras antal ökar runt om i världen. Gud sorterar inte människor hur som helst.

Mångfaldens stolthet och glädje bland människor i gemenskap är livets mening. 

Visst, stilig som bara den...

Hon i mitten, vad har hon på bröstet? Och han till höger, vad har han för strumpor på sig? Oj titta, han till vänster har också såna där strumpor på sig. Är det så att killar blir tjejer, och tjejer blir killar framöver? Ja, det är väl så då.

Primalskriiik! Kolla den där! Sååå roligt! 

Ta ditt glas och gå! Om du kan?

Musik vill vi ha, men inte regn.

Mamma, mamma, barn.

När jag gick med i prideparaden, så plötsligt blev jag en vädur. Det kan ni se på hornen.

Här är dom, charmisarna, och 110 000 andra.

Gaybears in Copenhagen.

Gäääsp, jaaa hmmm...

– Ska vi gripa någon? Ja varför inte, det är ju alltid roligt. Ska vi skicka dem som paket till Stockholm? Ja, det var det roligaste förslag jag någonsin hört...

Fasiken, jag glömde ta på mig kläderna, och nu när det regnar. Och jag då som bara hittade en långstrumpa, och den var svart...

Även om jag är söt, så bär det mig emot att bära dessa tunga järnrör. Dom sa att det kan vara bra mot ryggont.

Visst, det är skönt och svalt här uppe, och ingen tar mig på allvar. Nu kan jag göra precis vad jag vill, härja, släppa lös gräshoppsvärmar och råna alla banker. 

Du där nere. Kul att ses.

Jag är ett vandrande konstverk i en surrealistisk genre. Ta med mig hem, vet ja. Pröva mig en vecka.

Vad skrattar du åt? Ha ha ha, det är den där knasiga fotografen som ser så lustig ut. (Ha-ha)

Titta vilken lustig fotograf!

Hjälp mig, släpp ut mig ur fängelset! Snälla gör det!

Jag hittar inte till lyxhotellet, och så alla dessa kvinnor som klär ut sig till kvinnor. Jag blir så trött.

Naken mellan två män, heter denna lilla episodikala konstverk.

Köpenhamns berömda lilla sjöjungfru – om det nu verkligen är en jungfru...

ICE