Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

.

Vi står ju inför en enormt stor omställning och en sådan går omöjligen att genomföra utan ett brett stöd bland folket.

Foto: Greenpeace

GREENPEACE

Brev till våra hjältar

År 2021 kommer gå till historieböckerna som allt annat än “ett vanligt år”. Vi har upplevt och upplever fortfarande en pandemi som har tagit nära och kära ifrån oss, som hållit oss från varandra och lagt ett tungt täcke över vardagen.

Daniel Zetterström: |2021-12-06| Klimat- & miljöfrågor har däremot inte satts på paus och idag på internationella volontärdagen vill vi hylla och tacka alla fantastiska individer som varit med oss genom detta år! Som hållit ihop, stöttat kampanjer, stöttat varandra, föreläst, patrullerat i Muonio samebys skogar och rullat cigaretter av vår fossilreklamrapport till politiker, för att nämna några av alla aktiviteter.

Vår föreläsningsgrupp Greenspeakers har nått nya höjder i kampanjarbetet i år och förtjänar ett extra lyft! De har föreläst på alltifrån Göteborgs Handelshögskola, Polishögskolan, grundskolan och varit på Norrlandsturné! De tacklade corona genom att utveckla online - webbinarier och skapa säkra utomhus-föreläsningar. En av dessa Greenspeakers är Kajsa Falk som brinner för samtalet:

Vad driver dig till att vara volontär?

Det började med att jag tyckte det kändes för tungt att bära vetskapen om hur illa ställt det är med vår planet utan att få göra något åt det, utan något sorts utlopp. Och det stämmer väl fortfarande, men sen dess har själva aktivismen och intresset för klimatfrågan med alla dess aspekter växt till ett driv i sig. För att inte nämna alla coola människor jag får äran att lära av och hänga med.

Hur många timmar har du volontärat för Greenpeace i år?

Tänkte just på det här, kom fram till att det var över tvåhundra timmar i alla fall.

Vad skulle du tipsa om till någon som funderar på att bli volontär?

Att ta steget! Bland de bästa valen jag gjort. Många av oss kom till Greenpeace som förvirrade gröngölingar i miljösammanhang, men det finns verkligen inget bättre sätt att lära sig än att engagera sig. Ett tips som jag hade uppskattat i början, är att påminna sig själv om att man faktiskt har en orubblig rätt som individ att tycka till och engagera sig i samhället man lever i - det finns inga kriterier man måste uppnå.

Varför engagerar du dig med Greenspeakers?

För att jag tror att vi måste sprida samtalen vi har i vår lilla miljöbubbla till resten av samhället. Jag tror det är viktigt att följa upp demonstrationer eller civil olydnads- aktioner med samtal, för att bjuda in såväl nyfikna som motståndare. Vi står ju inför en enormt stor omställning och en sådan går omöjligen att genomföra utan ett brett stöd bland folket. Dessutom vill vi få till en rättvis omställning och det kan vi aldrig uppnå om vi inte faktiskt pratar med och tar in perspektiv från olika håll.

Vilket är ett av dina bästa ögonblick i år?

Det var nog vårt Greenspeakers-samtal i Korpilombolo. Det var ingen stor publik, men det var ett så himla givande samtal. Lokalborna berättade om hur läget såg ut i byn och vi diskuterade svårigheter och möjligheter med att engagera sig. Trots svårigheterna, fanns där tydligt en ilska och en hejdundrande kämparanda! Och en härlig klick humor. Det var ett väldigt verkligt ögonblick och kanske just därför det bästa.

Just nu tillbringar Kajsa och fler Greenspeakers helgen med att fördjupa sina föreläsningskunskaper och förbereda inför nästa års arbete. Bland annat skapas en föreläsning kring fossilreklamförbud där vi kämpar både lokalt och på EU-nivå för att en gång för alla sätta punkt för fossileran.

Vill du visa uppskattning till våra volontärer? Skriv under vårt europeiska medborgarinitiativ mot ett fossilreklamförbud som de har arbetat hårt med under året, eller skriv upp dig och en vän inför nästa volontärs-intro för att veta mer!

Varma hälsningar från Daniel Zetterström, volontärskoordinator, med resten av Greenpeace.

greenpeace