Gå tillbaka

Konsten från början till slut

Konst har sedan stenåldern engagerat människorna. Aldrig tidigare har intresset varit så stort som idag, med mängden konstsamlingar och konstmuseer runt hela vår värld. Konsten har numera blivit  något  för den breda allmänheten. Konst registrerar tillvaron på jorden.

 

 

 

 

Allt som människan kommit i kontakt med har också registrerats och bearbetats på många olika sätt. Därför har 

konsten också brett ut sig bland alla de mänskliga kunskapssfärerna: design, vetenskap, teknik, konstruktion, religion och mycket, mycket mer.

Naturen i hela sin omfattning tillhör konstens innerliga värden.  Upptäckten av befintligheten sporrade nyfikenheten och kunskapsglädjen för både fröjd och estetik, 

vilket fick människan att tolka och tillvarata den värdefulla naturen. Det är lite si och så med hur detta har fallit ut.

Det vi ser på museer kan vi vanligtvis se överallt i människans tillvaro på denna planet. Bara för att det har krigats så är det för den skull inte naturligt. Art Gallery, London.

Om Antarktis smälter? Människan hittar alltid på de bästa lösningarna, tror en del människor. I så fall blir det mycket vatten vi får till våra gräsmattor. Design Museum.

Om skogarna försvinner kan vi skapa konstskogar som ersättning för avsaknaden av naturskogen. Då behöver vi ju inget regn för att vattna skogarna. Lika logiskt som att elbilar tillverkas och får sin elkraft från elkraftverk som drivs med fossila bränslen och atomkraft. Arken Museum.

Art Deco är en av mängden konststilar som människan lyckats hitta på – precis som musikskapandet. Mångfald tillhör människans framgångar istället för fördumningens enfald. Design Museum, Köpenhamn.

Konst hittar vi i allt som finns och som i sina rätta sammanhang tilltalar oss, och som vi kan roa eller oroa oss för. Så är det med livet. Min tandläkare hade tavlor med engelsk konfekt i behandlingsrummet. Roligt att se när det borrades och bändes i käften. Sluta ät godis uppmanade min tandläkare.

Konstens syn på det naturliga skiljer sig inte på det naturliga hos människan. Humorn tillhör det naturliga medan fördomarnas kränkningar tillhör det onaturliga.

Stora exklusiva byggnader med enorma ytor, där bor inte människor. Trånga lägenheter med små utrymmen, där bor människor. Den Sorte Diamant, Köpenhamn.

Sverigebussen hämtade koncentrationslägerfångar i Tyskland. Några få av dessa flyktingar kom från den grupp som mördades enligt det s.k. eutanasiprogrammet som initierades av Hitler och Hertig Karl Edvard, SA-general. Till deras förfogande fanns SS-generalen Ernst-Robert Grawit, de lät massmörda över 200 000-tals människor, som ansågs vara "onödiga människor" från och med 1939 till 1945.. Dessa tre män kom efter kriget att anklagas i gruppen historiens värsta massmördare. Karl Edward och Hitler var personligen bästa vänner. 

En av vår tids populäraste konstmästare är 1800-talsmålaren William Turner. Verkligheten förklarades med innerliga känslor.  Stor Turnersamling på Tate Britain Gallery.

Rosettstenen funnen i Egypten i början av 1800-talet. British Museum. Tre språk med samma innehåll möjliggjorde översättningar. 

Blomsterbukett gjort med silverbestick för hundratals år sedan. Det gäller att ta vara på gammalt silverskrot i lådorna. Victoria & Albert Museum.

Funktionella möbler kan faktiskt vara användbart på grund av sin funktionalitet att väcka förundran och skratt. Design Museum, Köpenhamn.

Caligula i lergods. I vissa kretsar har diktatorer som Caligula och andra maktmänniskor med tiden blivit prydnader i många palats runt om i framförallt Europa. Victoria & Albert Museum.

Ormar av glaskonst med avskurna huvuden. Charmigt, men vackert! Victoria & Albert Museum.

Victoria & Albert Museum är ett av världens populäraste museum liksom British Museum. Museet representerar allt det supervackra och det allra dyraste.

Art Gallery i London är ett av de mest levande museer man kan tänka sig. Konstnärerna avmålar konsten som omedelbart hängs upp, och som sedan avmålas av andra.

Nyfikenheten har varit motorn för i stort sett all utveckling och som resulterat till insikten om varat och den ändamålsenliga utvecklingen.

Status är numera en masskonst och imitering från den rika världen. Bara det ser guldkantat ut med briljans och sjangdobelitet.

Clowner på semester på konstmuseet Arken i Köpenhamn. Lugn och ro, och meditation. Så kan nedstämda clowner behöva ha det på semestern. Arken.

Beethoven var sökare efter frihetsandan. Mozart har liknats med en ängel som besökte jorden, medan Ludwig van Beethoven till fullo var en människa av kött och blod, som i allt sitt arbete strävade mot det himmelska. Nya Carlsbergs Glyptotek.

Romerska potentater ville se ut som de verkligheten såg ut. Men ibland något snyggare, för syns skull. Romersk porträttkonst är känd för sin porträttlikhet. Nya Carlsbergs Glyptotek.

Naturen har lärt människan allt om konsten. Naturen lär oss också att oaktsamhet leder till fall. Även om stora förändringar alltid skett på planeten, så har den moderna människan under några få sekel förändrat tillvaron på gott och ont. Senaste tidens konstverk som massproduceras är tidens lyxbilar, exempelvis el-bilar med motsvarande 800 hästkrafter. Detta fenomen kallas för infantilism, och liknar ett mastodontfyrverkeri som leder till ett utslocknande. Blommor är vackra och slocknar mer värdigt.

Stort är havet i jämförelse med människan. Men människan kan konsten av att njuta av det naturen bjuder på.

Konstutställningar är ofta rogivande med trevliga människor och gemensamma intressen – i varje fall vad det gäller konst. Festligt på Louisiana.

Elektrohysterisk hjärnupplevelse skakar om all tankekapacitet och efter minns man ingenting. Det är jätteroligt. Men vad är det bra för då? Ingenting, precis som så 

mycket annat i upplevelsevärlden. Men roligt är det!

Odenplan, Stockholms nya tågstation med spännande konst och design. Stockholms tunnelbanestationer benämns som världens största konstgalleri

Mesopotamien, det vill säga regionen kring floderna Eufrat och Tigris, har varit något av världens födelsekammare. Här uppstod de första högkulturerna med Sumer i täten och efter denna kultur avlöstes den av en mängd kulturer. Medelhavsmuseet, Stockholm.

Även om bilen kan vara eftertraktat konstverk för både samlaren och användaren så tillhör den inte sambandet med natur. Bilen behövs till stor del men inte i sådan omfattning att storstäder rämnar och att naturen inte klarar påfrestningarna. Den nyrika bilismens lyxbilar registrerar och härmar den äldre dekadenta överklassens livsstil. Det får oöverskådliga konsekvenser redan i vår tid och som registreras idag. Om några decennier kan det vara slut med både bilism och mycket annat.

Lyxbilar och lyxkistor har sina alternativ. Vad sägs om en kista av returkartong? Statusbegravning med konstnärlig kista av ädelträ har varit påtvingande. Numera kan man låta blomsterkransar alternera med kondoleanskort med pengar till välgörenhet.

Naturmåleriet blev allra störst under 1800 och 1900-talen. Rara kor på bilden.

Tycho Brahe Planetarium registrerar universums hela resa som en fantastisk saga. 

Vetenskap och konst har varit kännetecknet för den nyfikna människan under hela hennes tillvaro på denna planet.

Trädgårdskonst från Retiroparken i Madrid.

Vikingakonst, Historiska museet, Stockholm.

Jesus jagar ut månglarna ur templet. Tänk att använda templet som ett köpcenter. Beskärd bild från Statens Museum för Konst, Köpenhamn.

Kalmars domkyrka, Kalmars slott och Kalmarunionen. Kalmar har så mycket fint, och så har de Ölandsbron som tar oss till paradisön ute i Östersjön.

Historiska berättelser med konst av sten i Östergötland vid Vättern.

Louisiana konstmuseum i närheten av Helsingör är ett av Europas populäraste museer, och det beror både på utställningarna och på konstverket Louisiana själv.

Hattar och design inom alla områden kan man hitta på Köpenhamns populära designmuseum.  Kan drottning Margrethe bära hatt så kan väl ni? Design Museum, Köpenhamn.

 
 

Venus från Willendorf, 25 000 år f.kr.

Neandertalmänniskan 

– den första konstnären

För 400 000 år tillbaka i tiden skapades den första konsten av neandertalsmänniskor, med stenarbete och rödockra. Denna konst utvecklades fram till omkring 150 000 år sedan, som till viss del bedöms vara abstrakt. Rödockran (α-Fe2O3) har varit av betydelse för hållbarheten fram till vår tid.

Med cromagnonmänniskan invandring till Europa från Afrika tog de intryck av neandertalarna och vidareutvecklade konsten som ett typiskt mänskligt och betydelsefullt skapande.

För 40 000 år sedan kom det som vi idag värderar som konstobjekt, som utgör naturalistiska beskrivningar om människor och djur och tyder på en utvecklad gestaltningsförmåga. Tolkningar har syftat på riter och i samband med jakt och fruktbarhetskult.

När cromagnonmänniskan invandrade från Afrika till Asien och Europa ökade människornas antal med tiden och spreds över stora delar av världen, precis så som neandertalarna tidigare hade gjort. Vid den tiden var den afrikanska invandringen betydelsefull och avgörande för den kommande utvecklingen.

Afrikanerna var fysiskt bättre utrustade och med en större hjärna och huvudskål än vår tids människor. Enligt forskningen var det en viss fredlig utveckling av stor betydelse under en lång utvecklingsperiod – ett kvalitativt språng för människans utveckling.

Dit människorna sökte sig uppkom ett ömsesidigt formspråk hos folkgrupperna över flera kontinenter. Historiskt ser forskarna detta som ett uttryck för ett allmänmänskligt formförråd. Och detta har kunnat göras på grund av kreativa strävanden hos människorna. Hela denna process ingår i konsten.

Text och foto: Paul Lindberg

 

Nyfikenhet och ansträngning har varit människans bästa vän för at kunna få veta någonting.

Detta foto blev enligt min egen tolkning ett konstverk när jag från vänster och höger om bilden drog ihop den till ett lagom minimum.

Konsten har känslomässigt moraliserat och bekämpat orättvisorna med sina tangafulla effekter som påverkat åskådarmassan. Korrektheten var antagligen drivkraften.

Modernism i konstmuseet. Stelt men luftigt.

Flyga dit spänningen och glädjen finns är lockande, även om det har ett avgörande miljöpris med avsevärda följder. Det ohållbara i det som lockar kan vara djävulskt.

Målare och fotografer registrerar och tolkar natur och händelser, men tar också vara på det glädjerika och spännande med att vara människa.

Splasch!

Farao håller ordning på besökarna när de trippar omkring på  British Museum. På nätterna vågar inte publiken infinna sig på museet – det händer så mycket då.

Teater med dess litterära innehåll och utförande har tillhört människans skarpsinniga underhållning.

Spela teater och klä ut sig tillhör teaterkonstens blänkande dignitet. 

Biografen genomförde dramat inomhus, som kunde registreras av konstnärer. Den naturliga verkligheten lät sig förflyttas till drömmarnas värld.

Naturenliga städer är det ont om, vilket också har exponerats under hela den mänskliga civilisationen.

Modern konst i ädelmetall. Guld är vackert och rikedomens symbol.

Antik konst i ädelmetall.

Katedralen i Salisbury med världens äldsta mekaniska klocka som fortfarande fungerar, från år 1386.

Porslin för användning är knappast dessa pjäser.

V&A-Museum.

Nya Carlsbergs Glyptotek, lever upp till sitt rykte – konstsamlingar, byster och statyer. Köpenhamnarna kämpade och drack öl till förbannelse. Och det möjliggjorde fantastiska konstsamlingar i världsklass.

Verkligheten i sagornas värld kan vara grymma. Ja, nästan overkligt. Berättelserna av de tidigare författarna måste ha skrämt slag på barnen. Djupa mörka skogar ...

J.F. Willumsen tillhör en av Nordens främsta konstnärer. Det handlar om ett färgsprakande fyrverkeri med både stor humor och med stor kärlek.

Frankrikes stora skulptör Laurent-Honoré Marqueste visar ofta med sin konst dramatiken med kvinnornas ohållbara situation i tillvaron.

Konstnären på utflykt i badhuset och i det naturliga tillståndet.

Armarna sträck i politiken tillhör inte det naturliga handslaget. Det liknar mer ett elakartat slag på käften.

Bertel Thorvaldsen är en av tidernas största skulptör och som man kan uppleva i Köpenhamn på museet med samma namn som konstnären. Under 1800-talet var han den mest anlitade för Vatikanens behov. Bertel anses vara helt i klass med romarnas och grekernas allra bästa skulptörer. 

Jamie Salmon, UK, har skapat denna ultrarealistiska staty, och tagit sig friheten att låta realismen övergå i något som liknar det osannolika.

Jugend, Rörstrand. Utställning på Thielska Galleriet i Stockholm.

Jugend, Rörstrand. Dessa skapelser tillhörde antagligen Rörstrands guldålder.

Spanska smeder hälsar på målaren Ernst Josefsson. Realistisk ögonkontakt mellan killarna.

Pojke med papegojor och markattor (1670). Målat av D.K. Ehrenstrahl. Papegojor var något vanligare än en svart pojke. Men de först svarta invandrarna behandlades förhållandevis väl och utbildades till gentlemän och tjänsteadel. Kungliga Konstakademien, Stockholm.

Gustaf III såg ut så här i verkligheten, i alla fall enligt denna dödsmask som göts direkt efter hans död.

Bedjande kvinna. Detta vackra porträtt har målats av Sophie Adlersparre 1850. Utställt på Kungliga Akademin.

Kungliga kläder av papper visades på Kalmar slott under sommaren 2017. 

Konstnärens tillskärning av konsten. Konstmuseet Arken i Köpenhamn.

Glasskulptur i mastodontformat, Glyptoteket i Köpenhamn.

The David Collection är ett fint museum i Köpenhamn, med stora antika samlingar från hela den muslimska världen. Mycket sevärt. Ovan och nedan.

The David Collection har flera salar av antika samlingar från den muslimska kulturen. Det utmärkande är abstrakt mönsterstruktur, men även figurativ konst finns inom vissa delar islam.

Konst i sten har redan från början, med neandertalarna i spetsen, varit det främsta och mest lättåtkomliga materialet för att registrera figurer och händelser. Fortsättningen av denna mångtusenåriga tradition kan vi se i Stockholms tunnelbanestation Kungsträdgården.

På Millesgården går fantasin på högvarv. Carl Milles roligaste metallfigurer är mycket populära.

En ängel i onåd attackeras av en orm och ropar på hjälp. Så kan det gå om man besöker en av världens vackraste stadsparker, Retiroparken i Madrid.

Parkkonst i samarbete med naturen har gett människor stor glädje över världens alla kulturer.

Skulpturer och porträttkonst har varit viktigt för den aristokratiska maktpolitiken. Skrytsamt och pråligt utfört av tidernas stora konstnärer. Det handlade mer om propaganda i kombination med det allra bästa utförande. Gipsavgjutningar, Köpenhamn.

Köpenhamns Zoologiska Museum med sina fantastiska samlingar får inte nog av naturens skapelser och därför skapar denna mastodontspindel. Äter den människor?

Naturen är konstens moder.