Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Skogsbrand i Amazonas, Brasilien.

Foto: Campbell Plowden / Greenpeace

GREENPEACE

Avskogningsrekord i Amazonas

Avskogningen i brasilianska Amazonas slår nya rekord, under årets sex första månader har en yta på nästan 4 000 kvadratkilometer regnskog försvunnit, enligt officiell data från Brasiliens rymdforskningsinstitut, INPE. Det är en yta större än Blekinge, den högsta siffran som någonsin rapporterats för samma tidsperiod.


Åsa Ingves: |2022-07-12| Förra veckan släppte institutet även statistik som visade på ett rekordstort antal skogsbränder. Enbart i juni upptäcktes över 2 600 bränder i regnskogen, det högsta antalet som uppmätts i Amazonas på 15 år.

Tidigare i år publicerades en vetenskaplig studie som visade att Amazonas närmar sig en brytpunkt då regnskogen inte längre kan återhämta sig. Den dystra prognosen är att stora områden av regnskogen snart kommer att börja förvandlas till ett ekosystem som mer liknar torr savann, vilket har katastrofala konsekvenser för biologisk mångfald, det globala klimatet och skulle förvärra och öka frekvensen av extremväder över hela världen.

​​”Denna eskalerande förstörelse är ett resultat av den brasilianska regeringens politik som har uppmuntrat miljöbrott såväl som våld mot urfolk” säger Romulo Batista, talesperson hos Greenpeace Brasilien. “Det är väldigt svårt att vara optimistisk de närmaste månaderna för Amazonas”.

Varför ökar avskogningen i Amazonas?

Det är inte en tillfällighet att avskogningen ökar och att bränderna blir värre och värre. Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans regering vill tjäna så mycket pengar som möjligt på industriellt jordbruk, gruvdrift och avverkning i regnskogen. Forskare tror att ökningen senaste halvåret beror på att Bolsonaro riskerar att förlora valet i oktober, där han ställer upp för att bli omvald för ytterligare fyra år. Enligt den senaste opinionsundersökningen leder hans rival, den före detta vänsterpresidenten Lula da Silva, med hela 19 procent. Ett av Lula da Silvas vallöften är att stärka skyddet av världens största regnskog.

– Attityden skövlarna bär på är att ”vi kommer göra allt för att avverka och bränna nu”, eftersom de vet att de inte kommer att straffas av Bolsonaros regering, säger Ane Alencar, chef för miljöinstitutet IPAM i Amazonas.

Så här arbetar vi för att rädda Amazonas

2022 är ett ödesår för Amazonas och Greenpeace mobiliserar för höstens presidentval i Brasilien. Vi måste göra allt vi kan för att skydda världens största regnskog.

I juni reste en grupp forskare, journalister och Greenpeace-aktivister till de outforskade delarna av Amazonas, på en båtexpedition som vi kallar “The Amazon we need”. Med expeditionen vill vi visa världen, men även det brasilianska folket, vad som står på spel. Vi kommer att dokumentera och synliggöra förstörelsen som pågår här, och tillsammans med lokalsamhällen ta fram lösningar som tar hänsyn till folket, klimatet och den biologiska mångfalden i Amazonas.

Forskare från National Institute for Research in the Amazon (INPA) är med på Greenpeace-expeditionen «The Amazon We Need» för att studera den biologiska mångfalden vid Manicoréfloden. Foto: Tuane Fernandes / Greenpeace
Förutom att visa det Amazonas vi älskar och behöver, är ett annat mål med expeditionen att underbygga varför det måste upprättas ett skyddsområde vid Manicoré-floden.

Framöver ska vi:

» Bjuda in reportrar, fotografer och influencers till vårt center för forskning i Manaus och låta dem följa med medan vi övervakar och analyserar bränder och avskogning i Amazonas

» Planera regelbundna flygningar för att dokumentera bränder och avskogning

» Publicera minst tre rapporter , bland annat om de stora konsekvenserna som industriellt jordbruk har för avskogningen i Amazonas

» Jobba för att få igenom en stark skogslag i EU som ska förhindra import av varor som har bidragit till avskogning och brott mot mänskliga rättigheter

Våra planer är många och ambitiösa, men vi behöver fler engagerade privatpersoner som stöttar oss då vi inte tar emot en enda krona från företag eller myndigheter. Bli månadsgivare idag så är du med och kämpar tillsammans med oss på plats varje dag.


WWW.GREENPEACE.ORG