Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Amnesty är en rörelse för mänskliga rättigheter som engagerar 10 miljoner människor.

Foto: RLC / Louvren

AMNESTY INTERNATIONAL

Mänskliga rättigheter

Amnesty International 60 år

Amnesty International 60 år som organisation och arbetet för en värld där varje människa åtnjuter sina mänskliga rättigheter. Över 10 miljoner människor världen över är engagerade i Amnesty och varje år skrivs hundratusentals brev, sms och vykort för att sätta press på makthavare.

Ami Hedenborg: |2021-05-28| Amnesty Internationals vision är en värld där varje människa åtnjuter alla de rättigheter som ingår i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. – Under 60 år har Amnesty vägrat vara tysta. Vi har kämpat för en värld där människor inte förföljs, fängslas eller dödas för att de står upp för sina och andra människors rättigheter, säger Anna Johansson, tillförordnad generalsekreterare, Amnesty Sverige.

För att fira dessa 60 år ordnade Amnesty ett event på Kulturhuset i Stockholm den 28 maj. Med hjälp av artister, poeter, aktivister och medarbetare uppmärksammades några av alla de frågor och fall som drivits genom åren. För att så många som möjligt ska kunna se tillställningen så kommer det att kunna ses i efterhand.genom YouTube och Facebook Live.

Alexandra Pascalidou uppmärksammade olika personer

Kvällen leddes av journalisten och profilen Alexandra Pascalidou som genom inslag av musik, intervjuer och tal bland annat uppmärksammar den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som i 20 år suttit fängslad i Eritrea, situationen i Xinjiang, Kina, där omkring en miljon personer frihetsberövats på grund av sin religion och Ahmadreza Djalali, den svensk-iranske forskaren som sitter fängslad i Iran, dömd till döden. Under kvällen kom artister och uppträdde som Loreen, Ison och Fille, Eagle Eye Cherry, Amason, Rostam Mirlashari, Alex Sombo och Daniel4ever.

– Alla välkomnades och firade tillsammans. Tack vare allt det arbete och stöd som våra medarbetare, aktivister, medlemmar och givare bidragit med har våra röster inte tystnat, utan istället vuxit sig starkare och starkare. Amnesty en organisation som påverkar världen, för att mänskliga rättigheter ska gälla alla. Vi ser fram emot att kämpa tillsammans i ytterligare 60 år till, sade Anna Johansson.

Framgångar för mänskliga rättigheter

1961 fängslades två portugisiska studenter för att de skålat för frihet. Deras fängslande uppmärksammades av den brittiske juristen Peter Benenson den 28 maj 1961 i en artikel i tidningen The Observer. Där uppmanade han människor att tillsammans visa solidaritet och att kräva rättvisa och frihet för de som fängslats för sina politiska åsikter eller sin tro. Hans uppmaning spreds sedan i medier över hela världen och blev startskottet för det som nu är en av världens största människorättsorganisationer.

Amnestys grundläggande idé är densamma idag, som då, att tillsammans kan människor förändra världen. Idag är Amnesty en internationell rörelse för mänskliga rättigheter som engagerar 10 miljoner människor, i kampen för rättvisa, jämlikhet och frihet överallt och att varje människas rättigheter ska respekteras och skyddas.

Bifogat finns en sammanställning på engelska med de männsikorättsframgångar som skett under Amnestys 60 år. Framgångarna för mänskliga rättigheter under det senaste året kan du ta del av här. Läs mer om vårt globala arbete

www.amnesty.se