Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Det var inte Columbus eller Leif Eriksson som upptäckte Amerika. Det var indianerna som upptäckte Amerika.

Foto: Yngve Westerholm / AU

AMERICA

America, America ...

America, America ...

Att följa det som händer i USA är att beskåda summan av det som varit USA:s historia. Landet med flest Nobelpristagare väljer Donald Trump till president.


Birger Schlaug:  |2020-10-10|  I Sverige är vi till stor del – största del rent av – uppväxta med amerikansk kultur. Som barn såg jag amerikansk matinéfilm på söndagar, matades med föreställningen att alla cowboys var vita, att alla hjältar var amerikaner. Makt över populärkulturen är stor makt.

Inte ens insikten om Vietnamkriget, krigen för olja eller de groteska fattigdomsbälten som finns i världens rikaste land stoppade den amerikanska världsbilden att smyga sig in i lönndom. Sverige är mer amerikaniserat än europeiserat på många sätt. Vi tycks till och med förakta vårt eget språk till förmån för amerikansk engelska.

Hur blev USA som det blev? I min bok "Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac" kan följande läsas:

"De kom från snart sagt varenda håla på den här jorden. De kom som straffångar, som flyktingar, som nytänkare och rebeller undan staters och kyrkors förtryck. Snart sagt varenda nybyggare slogs för sitt eget bästa, för sin egen säkerhet, för sin egen vinning, mot alla andra för att överleva. De misshandlade jorden, brände skogar, fjuttade eld på prärien och muddrade upp floderna på jakt efter guld. Och skapade det som skulle bli USA."

Huvudpersonen i boken berättar:

"Dom lärde sig att försvara sig mot varandra. När barnen växte upp lärde vi dem att försvara sig mot andras barn. När hålorna växte upp lärde vi oss att försvara dem mot andra hålor. När staterna växte fram lärde vi oss försvara dem mot andra stater. Vi hade störtkoll på gränserna och straffade mer än gärna främlingar som försökte ta sig in. Det handlade om att försvara sig och sin frihet.

När nybyggarna kom så slöt de sig samman. Tyskarna slöt sig samman för att försvara sin rätt gentemot irländarna, irländarna slöt sig samman för att försvara sin rätt gentemot italienarna, italienarna slog sig samman för att hålla stånd mot slaver. Kineserna slöt sig samman för att försvara sig när japaner kom, och japaner slöt leden när hinduer och mexikaner vällde in. I Kalifornien fanns det ryska kolonier, i Oregon baskiska, i Montana svenska. Att försvara sig och sin rätt med colten i hand blev ett sätt att leva.

De enda som inte ville dit var afrikaner. Men det var de som med sina kroppar och liv byggde upp Södern och Söderns musik. Slavskeppen gick i skytteltrafik över haven. Miljoner döda, skadade och sjuka kastades överbord som förbrukade. Miljoner hade redan dött på vägarna till utskeppningshamnarna. Totalt slets 50 miljoner svarta män, kvinnor och barn från Afrika. Afrikas ryggmärg tappades ur. De var de unga, de starka, de friska som hade ett värde på slavmarknaden."

Eftersom huvudpersonen är rockstjärna så berättar han vidare:

"Rock´n´roll hade aldrig kunnat födas någon annanstans än i Amerika. Vi levde i en tid av storm. I Södern rasade kravaller i protest mot att Högsta Domstolen beslutat att vita skolor måste ta emot svarta ungar. I Litte Rock försökte guvernör Orval Faubus, som var demokrat, hindra svarta ungar från att ta sig in i gymnasiet genom att beordra nationalgardet att omringa hela byggnaden. President Eisenhower, som var republikan, svarade med att skicka ner tusen fallskärmsjägare för att öppna skolan. Det luktade sura uppstötningar från inbördeskrigets dagar."

Huvudpersonen som berättar är Elvis och han fortsätter – och tar sig rätten att använda det gamla ordet för ursprungsbefolkningen – sin historia:

"Som jag berättat tidigare är jag cherokee. Det var inte Columbus eller Leif Eriksson som upptäckte Amerika. Det var indianerna som upptäckte Amerika. Till en början var indianerna i majoritet och försökte leva sida vid sida med de vita gästerna. Men hur skall man kunna leva sida vid sida med den som vill ta ifrån en allt man äger? Med våld, falskspel och sprit. Indianerna dödades i takt med att den vite mannen, påhejad av den vita kvinnan som ersatte frånvaron av fysisk närvaro på slagfältet med hysterisk uppmuntran av våld och död, fick tillgång till allt mer effektiva vapen. Blodet färgade prärien och indianerna jagades bort från bördiga och rika områden till karga och fattiga.

Jakten på indianer

Cherokeestammarna fördrevs från Appalacherna till Oklahoma, varifrån småbönderna redan tvingats fly från torkan. Det är också en del av Amerika. Men jag älskar det ändå. Om ni inte visste det förut kan jag förresten berätta att det inte bara var indianer som tog skalper. I slutet av 1800-talet utfäste de vita myndigheterna belöning för varje indianskalp en vit man kunde visa upp. Jakten på indianer blev på det sättet ett levebröd för vita. Som med alla levebröd finns det folk som fuskar. Därför klagade snart den mexikanska regeringen på att vita amerikanska jägare drev omkring i Mexiko och tog skalper på fattiga mexikaner. Det var mycket säkrare att döda en försvarslös mexikan än en stolt apache. När det krånglade med de mexikanska skalperna så började några kreativa snubbar beställa rökta och torkade kines- och filipinosskalper. Likt förbannat älskar jag detta land. För det var här rocken skapades, det var här bluesen ångade, det var i denna smältdegel begreppet frihet fick en innebörd.

Cowboys i Vilda Västern var svarta

För övrigt kan jag berätta för er att de flesta cowboys i Vilda Västern var svarta. John Wayne berättade det en gång när vi träffades i Hollywood i samband med en filminspelning. Han viskade det så ingen skulle höra. Han sa att det måste förbli en hemlighet. Att Amerikas ära stod på spel."

Slut med utdraget ur min bok. Den skrevs året efter jag avslutat min tid som politiker. Jag var trött på det politiska språket. Och vad är motsatsen? Rockmusik. Så det blev boken Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac.

schlaug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac!