Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

 

Från Indonesien till Brasilien ser vi hur värdefull skog förstörs för att bland annat ge plats åt produktion av palmolja, soja och kött. 

Foto: Greenpeace

GREENPEACE

Amazonas brinner igen

Katastrofala skogsbränder

Klimatkrisen och stigande temperaturer leder till ökning av katastrofala skogsbränder över hela världen. Var med i arbetet för att skydda världens skogar – bli månadsgivare idag! Tillsammans med er har vi möjlighet att göra skillnad.


Åsa Ingves:  |2020-07-19| Greenpeace i Brasilien sprider nytagna, chockerande bilder av skogsbränderna i delstaten Mato Grosso i Amazonas regnskog. Bilderna togs när Greenpeace flög över området för att dokumentera bränder. Eftersom det råder förbud mot bränder i delstaten, räknas alla dessa bränder som illegala. Greenpeace kunde också dokumentera utbrända områden och mark som förbereddes för bränder. Bränderna dokumenteras samtidigt som avskogningen ökar. Bara i juni i år förstördes brasiliansk regnskog motsvarande ett område dubbelt så stort som Oslo. Det är den värsta avskogningen i juni månad på 13 år.

Invånarna står under ett större hot än någonsin

Amazonas och dess invånare är under större hot än någonsin tidigare. Som vi tidigare skrivit om, har coronapandemin inneburit att övervakningen av miljöbrott försämrats och skogsavverkningen i den brasilianska delen av Amazonas ökat med 64% jämfört med förra året. Forskare varnar nu för att vi kommer att se ännu fler skogsbränder i år. Stora skogsbränder i Amazonas regnskog uppstår inte naturligt, utan startas medvetet av bönder och illegala skogsavverkare för expansion av land till boskapsskötsel och jordbruk.

Greenpeace är på plats i Brasilien för att ge Amazonas den oberoende röst som regnskogen behöver mer än någonsin just nu. Läs om det vi kunde uträtta förra året med stödet av tusentals givare. Vill du vara med och stötta vårt arbete för Amazonas? Genom att bli månadsgivare så möjliggör du att vi kan planera vårt arbete även i tider av ekonomisk osäkerhet.

Regnskogen är livsviktig

Den destruktiva exploateringen av Amazonas och andra skogar är en av de största orsakerna bakom den nuvarande hälsokrisen och har även katastrofala följder för klimat och biologisk mångfald. Regnskogen är en livsviktig allierad i kampen mot klimatkrisen. Forskare har varnat för att riskerna för klimat och miljö ökar varje dag och vi närmar oss nu en “tipping point”, en brytpunkt när Amazonas inte längre kan återhämta och återskapa sig själv. Vi står då inför en oåterkallelig miljökatastrof.

Stötta vårt arbete för Amazonas nu när det behövs som allra mest genom att bli månadsgivare. Ditt regelbundna stöd gör bland annat så att vi kan fortsätta:

» transportera nödhjälp och skyddsutrustning till avlägsna områden i Amazonas för att hindra spridningen av corona bland ursprungsbefolkningen.

» övervaka skogsindustrins skövling på plats i Amazonas och avslöja och konfrontera de företagen som exploaterar regnskogen för kortsiktiga vinster.

»fortsätta vårt arbete för att en ny skogslag klubbas igenom av EU som ska se till att producenter som importerar varor som har någon koppling till skogsskövling ställs till svar.

» påverka makthavare: vi kommer fortsätta se till att allas blickar riktas mot Amazonas och sätta press på Brasiliens regering och makthavare för att ge dem ett tydligt budskap att stoppa exploateringen.

Greenpeace kommer fortsätta kämpa

Du kan lita på att vi på Greenpeace kommer fortsätta kämpa för att Amazonas ska skyddas och bevaras. Och vi behöver dig ombord, extra mycket i år när Amazonas behöver oss som aldrig förut. Stå upp med oss för att rädda Amazonas - bli månadsgivare idag.

Greenpeace

Stötta arbetet för att skydda

världens skogar!

Greenpeace är världens största oberoende miljöorganisation. I mer än 40 år har vi arbetat för att skydda vår planet. Vi tar varken emot bidrag från stater eller företag, vilket ger oss en oberoende röst som endast talar för miljöns intressen. Därför är ekonomiska gåvor från människor som du avgörande.

Kontakta givarservice  

Allt vi gör, är tack vare människor som  stöttar oss.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på:

Bli månadsgivare!

BLI MÅNADSGIVARE

Rosenlundsgatan 29A 118 63 Stockholm.

08-702 70 70