Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

KÄRLEK OCH RÄTTVISA

En värld av kärlek

Arken museum i Köpenhamn ställer ut en gripande konstsamling av konstnären Patricia Piccinini. Innehållet kan verka makabert, vilket det är, men som också visar sig vara gedigen kärlek till livet. Den annorlunda världen.


Paul Lindberg: |2019-07-15| Arken museum har alltid högklassiga och intresseväckande utställningar. Museet är som byggnad en enastående klenod i sig – i klass med Louisiana museum. Och båda museerna är i världsklass.

Patricia Piccininis skulpturkonst är på Arkens utställning mestadels i mänsklig storlek och i en realism som gör figurerna levande och berörande. Patricia kommer från Australien men föddes 1965 i Freetown, Sierra Leon i Västafrika. Numera lever hon och arbetar i Melbourne med sin man, konstnären Peter Hennessey och deras två barn. 

En sagovärld för kärlek och rättvisa

Utställningen utgör en magisk sagovärld, som tangerar kärleken och rättvisan med rätten att få vara annorlunda. Nu är Patricias annorlunda varelser så fulla av charm och utstrålning att man lätt tar till sig dem. I verkligheten finns de annorlunda varelserna, exempelvis människor utan utstrålning och charm. Människor och djur kan behandlas illa av många olika skäl, vilket sker och har skett genom historien – de som inte var som vi, fördömdes.

Hyperrealistisk konst

Skulpturernas utstrålning ser livslevande ut och ger besökarna en rejäl aha-upplevelse. Den är kärleksfull och mycket fantasifull, lekfull och minst sagt känslobedövande. Objekten är i sammanhangen kopplade till rättvisan att få vara älskade och accepterade. 

Piccininis uppmanar oss att träffa hennes skulpturvarelser med nyfikenhet och öppenhet. Hon säger att vi kanske kan se oss själva i relationen med varandra. Och så ser även jag på den här utställningen.

Utomjordingar i actionfilmer handlar i det stora hela om fördomar, och som odlas med hat och konflikter. Piccininis öppenhet kan tala för att vi bör lära oss att se universum som möjligheten till något större än den utveckling vi hitintills har kommit fram till.

Om vi undrar över varför utomjordingar inte hört av sig till planeten Jorden, så kan det bero på den elakartade tillvaron för livet på Jorden. Utomjordingarna vågar kanske inte höra av sig, på grund av den erbarmliga elakheten som bor på den här planeten.

Paul Lindberg: Text och foto

Skulpturen med två varelser skapar medkänsla och kärlek. De är inte som vi, men vi är inte heller som dem – men tillsammans går det bra.

Tjosan, vilket cirkusnummer! 

Oooh vad du är snäll mormor.

Älskade motorcyklar kan se ut hur som helst, och älskade blir dom.

Jaha, här kan ni se mina små rara kultingar. Hmm, ja tack då så mycket.

Äggvärnande figurer med utseenden som i första anblicken kan kännas bortstötande. Men den blicken övergår i sympati och känsla av godmodig kärleksfullhet. Som jag ser det.

Mamma kom! Jag är rädd!

– Jag tycker fotografen ser väldans underlig ut ... men nu ser jag att han inte är så farlig.

Patricia Piccininis hälsade oss välkomna till den högklassiga konstutställningen i förorten Ishøj i Köpenhamn.

Nu ska vi ut och leka och träffa alla möjliga vänner med skojiga hittapå grejer.

Jaja, lilla barn. Du kommer också att få vackra armar och ben med tiden.

Är ni farliga? Vi är jättefarliga, men om ni är snälla så är vi snälla.

Putte, vilka vackra naglar du har!

Jaha, och här är mina små paltar, bråkiga som alla gossebarn.

RLC