IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

IFE OCH YORUBAFOLKET. 1300- eller tidigt 1400-tal. Troligtvis ett kungligt porträtt.

Foto: Rose-Marie Westling,

Världskulturmuseerna.

Världskulturmuseerna 

Afrikanska mästerverk

Bergrummet på Skeppsholmen

Över 100 skulpturer av metall, sten och terrakotta från 1100- till 1500-talet berättar historien om det afrikanska kungariket Ife, ett av de mest avancerade samhällena för sin tid och ett kosmopolitiskt maktcentrum i Västafrika. Människorna i det gamla Ife var förfäder till Yoruba, en av Nigerias största folkgrupper idag.


 Peter Skogh:  |2013–09–06|  Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm visar några av världens mest sofistikerade historiska konstverk i en unik underjordisk miljö. Med Afrikanska mästerverk vill Världskulturmuseerna bidra till att ge en ny bild av Afrikas historia. Utställningen började den 7 september 2013 och avslutas den 23 februari 2014. Passa på och se en magnifik konst- och kulturutställning!

Utställningen har tidigare gjort succé i Spanien, Storbritannien och USA. I Sverige presenteras utställningen på ett nytt, spännande sätt. Afrikanska mästerverk är öppen alla dagar kl 10 – 20 fram till och med 23 februari 2014. Entrépris 150 kr, gratis upp till 19 år. Från april till och med augusti 2014 visas sedan Afrikanska mästerverk på Världskulturmuseet i Göteborg.

Av presskommentarer jämförs utställningen i klass med Terrakottaarmén, Parthenon och Tutankhamun.

PÅ UTSTÄLLNINGEN

I Afrikanska mästerverk har Världskulturmuseerna skapat ett särskilt "barnspår", som följer Bergrummets tunnlar. Där kan barn träffa kungligheter, möta en krokodil och lära sig om Yoruba-folkets skapelsemyt. I anslutning till utställningen finns också en fotoutställning från dagens Ife, känt som Ile-Ife, av den italienska fotografen Carla De Benedetti.

Dynasty and Divinity

Ife Art in Ancient Nigeria har tidigare visats på Fundación Botín i Santander, Spanien (2009), och Royal Academy of Fine Arts i Madrid (2009) innan den kritikerrosade utställningen visades på British Museum i London (2010), där den benämndes Kingdom of Ife. Utställningsturnén i USA (2010-2012) inkluderade Museum of Fine Arts, Houston, Virginia Museum of Fine Arts, och Indianapolis Museum of Art. Dynasty and Divinity är ursprungligen producerad av Museum for African Art, New York, och Fundación Botín, Santander, Spanien, i samarbete med National Commission for Museums and Monuments, Nigeria.

OONI OBALUFON II. 1300-talet. Mask av en regent som regerade under 1300-talet. Han vördades för att ha tjänat landets utveckling av välstånd, och gjorde metallurgins konstprodukter till en viktig handelsvara.

HUVUD MED MUNKAVLE. 1400-talet. Figuren tros vara en främling, som skulle offras till gudarna. Omkringliggande folk var rädda att vistas i närhet av Ifes områden. De visste om att främlingar offrades.

TERRAKOTTSKULTUR. 1100-1400-tal. Ett mästerverk i komposition och med det tankfulla uttrycket av harmoni.

KUNGLIG BRONSSKULPTUR. 1300-tal – tidigt 1400-tal. Det har hittats 15 liknande huvuden i naturlig storlek.

SITTANDE HELGEDOMSFIGUR. Omkring åren 1325.

RYTTARFIGUR. 1500-1600-tal från staden Benin i närheten av Ife.

KONISKT HUVUD. 1100-1400-talet, abstrakt huvud anses föreställa den spirituella personens inre personlighet, eller någon form av andlighet.

IDENA, GRINDVAKTAREN. 1100-1400-talet. Väktare över vägarna till den heliga platsen Ore. Och har en koppling till guden Ogun.

Yorubainvånare i staden Ife idag. Ife är en modern storstad med ett stort universitet. Kulturen lever vidare med traditonella festivaler och kulturyttringar i en stor mångfals.