Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Nu måste världens ledare som möts på Världsekonomiskt Forum i Davos ta ansvar för att vända utvecklingen.

Foto: Lyxyackt

OXFAM / "Profiting from Pain"

263 miljoner fler människor

riskerar extrem fattigdom

Den extrema fattigdomen i världen har ökat mer under de senaste två åren än på 20 år. Det är ett misslyckande och kan inte beskrivas som något annat än en katastrof. Samtidigt har världens dollarmiljardärer ökat sina förmögenheter lika mycket de senaste två åren som de gjorde under 23 år dessförinnan.

Anna Söderström : |2022-05-24| I den nya Oxfamrapporten “Profiting from Pain” avslöjar Oxfam att samtidigt som miljardärerna inom bland annat livsmedelsbranschen och energisektorn tjänar mångmiljardbelopp på pandemin och kriget i Ukraina så kan ytterligare 263 miljoner människor falla ner i extrem fattigdom under 2022. Ett ofattbart antal människor vilket motsvarar den sammanlagda befolkningen i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Spanien.

– Om inte världens ledare tar ansvar när de träffas i Davos så väntas totalt 860 miljoner människor på jorden leva i extrem fattigdom vid årets slut. Att leva på mindre än 20 kronor per dag innebär att du tvingas välja mellan att köpa mat eller värma upp ditt hem, säger Suzanne Standfast, generalsekreterare för Oxfam Sverige.

Det har aldrig varit dyrare att vara fattig

Pandemins konsekvenser, tillsammans med stigande mat- och energipriser som ett resultat av kriget i Ukraina, gör situationen allt svårare. Människor i låginkomstländer spenderar mer än dubbelt så mycket av sin inkomst på mat som de i rika länder. Dessutom, i både rika och fattiga länder spenderar människor med låga inkomster en mycket högre andel av sina inkomster på mat, jämfört med de som har det bättre ställt.

– Det har aldrig varit dyrare att vara fattig. En växande ojämlikhet har inga fördelar. Det krävs systemförändrande åtgärder för att omfördela resurser och inflytande, där är skatter ett centralt verktyg. De ledande politiker och företagsledare som nu träffas i Davos har makt och medel att förändra. Det återstår att se om de har modet, säger Suzanne Standfast.

Om rapporten “Profiting from Pain”

I samband med Världsekonomiskt Forum i Davos presenteras Oxfamrapporten Profiting from Pain som beskriver hur miljardärer i livsmedels-, läkemedels-, energi- och techindustrin har gjort stora vinster under pandemin och mat- och energikrisen, samtidigt som världens fattigaste får det allt svårare.

Under 2022 kan ytterligare 263 miljoner människor falla ner i extrem fattigdom och i slutet av året väntas totalt 860 miljoner människor leva på mindre än 20 kronor per dag. Samtidigt har världens miljardärers förmögenhet ökat mer under de första 24 månaderna av pandemin än på 23 år dessförinnan.

De tio rikaste har tillsammans en större förmögenhet än de fattigaste 40 procenten av mänskligheten, 3,1 miljarder människor. De globala livsmedelspriserna har ökat med 33,6 procent under det senaste året och förväntas öka med 23 procent under 2022. Oljeindustrins vinstmarginaler har fördubblats under pandemin och energiprisernas beräknas öka med 50 procent under 2022.

Oxfam är en global hjälporganisation

Oxfam är en global hjälporganisation som arbetar med människor mot fattigdom i över 90 länder. Det svenska kontoret öppnade i mars 2014. Vi är ett litet team som arbetar med insamling och kommunikation med målet att informera allmänheten om Oxfams arbete, engagera människor i våra frågor och samla in pengar till verksamheten i världen. Oxfam i Sverige är en del av den globala Oxfam-rörelsen.  

www.oxfam.se