Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Amazonas eldas upp!

Foto: Greenpeace

GREENPEACE

140 000 planer försvann 

i Amazonas

Enligt data från Brasiliens rymdforskninginstitut, Inpe, som dokumenterar Amazonas via satelliter, ökade avskogningen med nära 75 procent förra månaden jämfört med samma period förra året. Över 1 000 kvadratkilometer eller nära 140 000 fotbollsplaner skog har försvunnit i Amazonas. Detta är den högsta siffran för april månad någonsin.

Daniel Bengtsson: |2022-05-12| Experter varnar för att den höga avskogningen nu sker även under regnsäsongen, en tid när skogsavverkare normalt varit mindre aktiva.

“Försvagandet av miljöpolitiken i Brasilien är inte en slump, det är ett perverst projekt som har resulterat i att det blivit legitimt att begå miljöbrott utan att straffas. När miljöbovar är medvetna om sin straffrihet tenderar de att bli ännu värre nu när lagförslag som vill legalisera illegalt markövertagande, och öppna upp urfolkens mark för gruvdrift godkänns i kammaren och senaten”, säger André Freitas på Greenpeace Brasilien.

En nyligen publicerad studie från Global Forest Watch visar att avskogningen i Brasilien står för hela 40 procent av avverkade tropiska regnskogar i världen 2021. Totalt försvann 1,5 miljoner hektar, en yta ungefär lika stor som hela Bahamas. Brasilien fortsätter således vara ett av de länder i världen som bidrar mest till att klimatkrisen förvärras.

Amazonas närmar sig snabbt en tipping point

Utvecklingen från regnskog till savann går inte längre att stoppa. Stora delar av regnskogen återhämtar sig nu mycket långsammare än den en gång kunde, och stoppas inte utvecklingen kan hela Amazonas ha förlorat sin förmåga att återhämta sig och förvandlas till torr savann redan under detta århundrade. Detta skulle innebära dramatiska konsekvenser för det globala klimatet och förvandla Amazonas från en stor kolsänka som tar upp klimatskadliga växthusgaser till en utsläppare av koldioxid som driver på klimatkris och extremväder. Många experter menar att det är tydligt att Amazonas inte kan fortsätta på den väg som nuvarande president Jair Bolsonaro stakat ut mycket längre.

I Brasilien mobiliserar sig just nu Greenpeace under detta ödesår och det stundande valet. En del av vår kampanj för att rädda Amazonas är den vetenskapliga expeditionen “The Amazon we need”. Vi kommer hyra en lokal båt och ge plattform åt forskare som arbetar med att dokumentera arter som ännu inte har upptäckts. Målet med expeditionen är att visa världen det Amazonas vi behöver, dess otroligt rika biologiska mångfald och alla oupptäckta (hållbara) möjligheter som finns i regnskogen. Människan har inte forskat på allt som finns i Amazonas. Det finns en resurs av oupptäckta ingredienser till mediciner mot cancer, alzheimers och hiv bland annat. Vill du stötta vårt arbete så att vi kan göra ännu mer för att visa världen varför vi behöver Amazonas?

Bli månadsgivare för Amazonas

Vi kommer även att bjuda in reportrar, fotografer och influencers till vårt center för forskning och utredningar i Manaus och låta dem följa med när vi arbetar med dataövervakning och analyser av bränder och avskogning i Amazonas regnskog.

Målet med detta projekt är att belysa styrkan i Greenpeace utredningsarbete samtidigt som omvärlden uppmärksammas och engageras i den akuta situationen som pågår i världens största regnskog. Här planerar vi regelbundna flygningar för att dokumentera bränder och avskogning. Vi kommer även publicera minst tre forskningsrapporter, bland annat om det industriella jordbrukets stora påverkan på avskogningen i Amazonas.

I början av året släppte Greenpeace en rapport som fick stor spridning i media över hela världen. Den visade på hur katastrofal Bolsonaros politik varit för Amazonas och klimatet. Från en rekordstor ökning av skövling och anlagda skogsbränder, till godkännandet av över tusen nya bekämpningsmedel - har det gång på gång visat sig tydligt att den nuvarande brasilianska regeringen prioriterar kortsiktiga vinster framför Amazonas överlevnad. Exploateringen gör ett fåtal människor ännu rikare, men det är kommande generationer, människor och djur som är beroende av Amazonas för sin överlevnad som får betala det verkliga priset.

Greenpeace planer för att rädda Amazonas är många och ambitiösa men vi behöver fler engagerade privatpersoner som stöttar oss då vi inte tar emot en enda krona från vare sig företag eller regeringar. Bli månadsgivare så är du mer och kämpar med oss på plats i Amazonas varje dag!

Greenpeace tar varken emot bidrag från stater eller företag. Allt vi gör, är tack vare människor som dig.

Du kan stötta oss här:

www.greenpeace.org/sweden