IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

”Rannsaka dig själv var dag, innan du kallas till räkenskap…”

Foto: RLC

Bahá’í

Tolv tecken på kärlek

Det du vill att andra gör för dig ... 

Tom Price, välkänd i hela bahá’í-världen både som kördirigent och föreläsare. Han var även föreläsare på sommarskolan på Västgötaslätten för två år sedan och gjorde då ett starkt intryck på deltagarna. Årets ämne, som han behandlade under sex sessioner, var 12 tecken på kärlek - ett ämne som borde intressera de flesta.


  Bahá’í: |2015-01-25| Varje år anordnar Bahá’í-samfundet en sommarskola då, bahá’íerna och deras vänner samlas i 4-5 dagar för att umgås och lära sig mer om olika ämnen av intresse för bahá’íer, men även för andra andligt intresserade. Liksom under de senaste åren träffades vi på Lundsbrunns härliga konferenscenter, naturskönt belägen på Västgötaslätten.

Årets inbjudna talare var  Men det var inte den romantiska kärleken som han talade om, utan den starka människokärlek som genomsyrade allt vad ’Abdu’l-Bahá gjorde. Bahá’u’lláh utsåg före sin bortgång sin äldste son till Centrum för sitt förbund och som levande exempel på hur bahá’í-läran bör omsättas i praktiken. Hans son tog sig namnet ’Abdu’l-Bahá som betyder ”tjänare av Bahá (ljus, strålglans, härlighet)”.

Tom Price berättade att han gått igenom ’Abdu’l-Bahás skrifter och undersökt vad som var särskilt viktigt för att i praktiken utöva den människokärlek som är central i alla de stora religionerna. Han kom på det sättet fram till 12 tecken som uttrycker och leder till kärlek. De 12 principer Tom Price kom fram till är förstås ett resultat av hur han själv förstått detta ämne och inte något slags 12 budord med gudomlig auktoritet. Inte desto mindre tyckte nog de flesta åhörarna att de tolv tecken han kommit fram till var mycket tänkvärda.

Inledningsvis betonade Tom Price vikten av att man varje dag reflekterade över hur man lyckats, eller inte, ta olika tillfällen i akt att utöva kärlek. Vikten av att varje dag reflektera över sina handlingar betonades redan av Bahá’u’lláh i den lilla skriften Förborgade Ord, där han säger: ”Rannsaka dig själv var dag, innan du kallas till räkenskap…”[1]

Det första tecknet på kärlek är, menade Tom Price, att värdera enighet högre än allt annat.  Det innebär framför allt att undvika gräl om vem som har rätt. Det är viktigare att inte orsaka oenighet än att till varje pris hävda sin rätt. ’Abdu’l-Bahá var orättfärdigt fängslad i 40 år och utsattes för många oförrätter av människor i hans närhet som var avundsjuka på den stora kärlek och uppskattning han rönte från så många som mötte honom. Men ’Abdu’l-Bahá uttryckte aldrig vrede. Även mot sina fiender var han kärleksfull - ett levande exempel på den människokärlek Jesus predikade och praktiserade.

Det andra tecknet är acceptans och tolerans av alla människor. Det låter kanske inte så dramatiskt, men om vi tänker efter kan det vara nog så svårt att inte bli irriterad på andra människor. Den tid vi lever i kännetecknas över hela världen av en enorm folkomflyttning, vilket innebär att vi dagligen konfronteras med människor från helt andra kulturer, religioner, seder och bruk. Att acceptera, eller åtminstone tolerera, människor som inte alls beter sig enligt våra värderingar, har för många blivit så svårt att frågan fått politiska dimensioner.

Det tredje tecknet är prisande och tacksamhet. Det är viktigt att visa människor vi möter att vi är glada över att träffa dem. Och det är viktigt att visa uppskattning och tacksamhet när någon gör något som är bra. Hur vanligt är det inte att vi bara ger feedback när något inte fungerar som det ska!

Det fjärde tecknet på kärlek är att se det gudomliga återspeglat i alla människor, om än i olika grad. Sann religion visar oss de gudomliga egenskaperna och gör det möjligt för oss att hitta dem inom oss själva. ’Abdu’l-Bahá förklarar att närhet till Gud innebär att våra personliga egenskaper blir mer och mer lika de Guds egenskaper som reflekteras i mänsklighetens gudomliga lärare; i Moses, Jesus, Budda, Krishna, Mohammed, och i vår tid, Báb och Bahá’u’lláh. Centralt bland dessa himmelska egenskaper är osjälviskhet. Hur blir man osjälvisk? Genom att hela tiden tänka på andra istället för på sig själv.

Det femte tecknet på kärlek är att lyssna och vara förstående. Att ge sig tid att lyssna på en annan människa är ett konkret tecken på kärlek. Hur många är inte olyckliga för att ingen lyssnar på dem? Och för att vara till verklig hjälp måste man lyssna noggrant, så att man förstår vilka behov den andre har, som ligger bakom vad han säger.

Det sjätte tecknet på kärlek är förlåtelse. Tom Price har här en viktig poäng, tycker jag, när han påpekar att förlåtelse inte främst är viktigt för dem som mottar förlåtelsen, utan framförallt för en själv. Genom att förlåta en oförrätt, befriar man sig själv från bundenhet vid den andre. Kan man inte förlåta, innebär det att man år efter år går och grämer sig över oförrätten. Men genom att förlåta blir man befriad från denna börda. Tom påminde här om bönen ”Fader vår” som Jesus lärt oss. I den bönen ber vi Gud förlåta oss, ”såsom vi förlåta dem som oss skyldiga äro.” Tom påpekade vidare att det i Evangeliet omedelbart efter ”Fader vår” finns en starkare formulering: att vi själva måste förlåta för att Gud ska förlåta oss.

Det sjunde tecknet på kärlek är en vänlig tunga. Vi ska vara försiktiga med hur vi uttrycker oss. Ord som sårar kan ställa till stor skada som kan vara ett århundrade eller mer, säger Bahá’u’lláh. I bahá’í-tron är baktal en svår synd. Vårt tal ska vara milt som mjölk, då bygger det upp och skänker liv.

Det åttonde tecknet på kärlek är osjälvisk och ovillkorlig kärlek. Sådan kärlek är varaktig, inte begränsad till en viss händelse eller handling. Det är vårt högre jag som utövar denna sorts kärlek, medan fysisk attraktion är ett uttryck för vår animala sida.

Det nionde tecknet på kärlek är tjänande. När Bahá’u’lláhs äldste son av sin far utnämnts till levande exempel på hur bahá’íer bör leva, tog han sig namnet ’Abdu’l-Bahá, som betyder tjänare av Bahá. Ordet Bahá syftar både på det gudomliga ljuset och på personen Bahá’u’lláh, som är den som i vår tid reflekterar det gudomliga ljuset. Att tjäna Gud är den högsta ställning som en människa kan uppnå.

Det tionde tecknet på kärlek är att vara orsak till glädje. Glädje är viktigare än hälsa och rikedom.  Man ska försöka göra människor man möter glada i stället för att breda ut sig om hur dåligt man själv mår. När man går till 19-dagsfesten (bahá’íernas sammankomst första dagen i varje bahá’í-månad), ska man tänka på hur man kan göra de andra deltagarna glada, inte vänta på att andra ska underhålla en.

Det elfte tecknet på kärlek är att inte vara orsak till att andra känner sig olyckliga. Man ska inte uttrycka ilska. Inte heller ska man kritisera andra. ”Konstruktiv kritik” är något som inte existerar, sa Tom Price. Som framgångsrik musiker och kördirigent har många vänt sig till honom för att få hans ”uppriktiga” bedömning av deras egna musikaliska alster. I början uttryckte han sin uppriktiga uppfattning även när den inte var positiv. Men det gjorde att människor kände sig sårade, så han slutade med det. Men man ska inte heller visa att man blivit sårad. En person som är lättsårad orsakar mer problem än en person som gör att andra känner sig sårade, menar Tom Price.

Det tolfte tecknet på kärlek hade Tom valt den gyllene regeln som i olika varianter finns i alla de stora religionerna. I Bibeln står det ju att vi ska handla gentemot andra som vi vill att de ska handla gentemot oss. Den principen bekräftas i bahá’í-religionen, liksom en formulering i Koranen om att vi ska önska för andra det vi vill att de ska önska för oss.

Avslutningsvis, kan konstateras att åhörarna uppskattade Toms föredrag mycket. Man kan naturligtvis diskutera hur principerna bäst bör formuleras, och i vilken ordning de bör presenteras, men det är ingen tvekan om att Tom gav oss mycket att tänka på, och förhoppningsvis att omsätta i handling!

www.bahai.se

kontakt@bahai.se

       

 

RLC