IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Winnie Byanyima, internationell vd för Oxfam, konstaterar att den rikaste procenten av jordens befolkning äger snart mer än resten tillsammans.

Foto: Oxfam

oxfam/World Economic Forum 

Hög tid att agera

En procent äger mer än 99 procent

Om den nuvarande utvecklingen med växande klyftor inte bryts kommer den rikaste procenten av jordens befolkning att äga mer än de resterande 99 procenten tillsammans redan under nästa år. World Economic Forum i Davos med Oxfams internationella vd Winnie Byanyima, som ordförande vid mötet, beskrevs utvecklingen som ett hinder i kampen mot den globala fattigdomen. Detta sker i en värld där 1 av 9 inte har tillräckligt att äta och över en miljard människor fortfarande lever på mindre än 1,25 $ om dagen.  


  Corinne Appelgren: |2015-01-19| Wealth: Having it all and wanting more, en rapport från Oxfam framgår det att den rikaste procenten av jordens befolkning har sett sina tillgångar växa från 44 procent av den totala kakan 2009, till 48 procent under 2014. Med nuvarande utvecklingstakt kommer deras gemensamma tillgångar att överstiga 50 procent redan under nästa år. Av de resterande 52 procenten av de globala tillgångarna ägs 46 procent av den rikaste femtedelen, vilket betyder att de resterande 80 procenten delar på de återstående 5,5 procenten av jordens tillgångar.

Winnie Byaniyima kommenterar:

”Vill vi verkligen leva i en värld där en procent av jordens befolkning äger mer än resten tillsammans? Trots att den extrema ojämlikheten är svindlande fortsätter klyftan mellan de allra rikaste och resten att växa”

”Under de senaste 12 månaderna har flera av världens ledare, däribland president Barack Obama och Christine Lagarde, adresserat frågan men resultaten uteblir. Det är nu hög tid för våra ledare att utmana de mäktiga särintressen som står i vägen för en rättvisare och mer välmående värld. Underlåtenhet att ta itu med den extrema ojämlikheten riskerar också att vrida kampen mot fattigdom tillbaks med flera decennier. De fattiga missgynnas dubbelt av de växande klyftorna, både genom att deras andel av den ekonomiska kakan minskar och genom att den totala kakan minskar då extrem ojämlikhet hämmar den ekonomiska tillväxten.”

Oxfam uppmanar världens regeringar att:

» Ta hårdare tag mot skattefusk

» Investera i grundläggande samhällsservice, som utbildning och sjukvård, tillgänglig för alla

» Skifta skattebördan från arbete och konsumtion till kapital och förmögenhet

» Införa minimilöner

» Främja en ekonomisk politik som gör kvinnor rättvisa

» Garantera skyddsnät för de allra fattigaste

» Sätta upp globala mål för att hantera den extrema ojämlikheten i världen

» "Inte bara en moralisk fråga"

Lady Lynn Fore de Rothschild, VD för EL Rothschild och ordförande i föreningen Inclusive Capitalism, uppmanade företagsledarna som hade samlats i Davos att ta sitt ansvar i kampen mot den extrema ojämlikheten.

"Oxfams rapport är bara det senaste i raden av bevis på att ojämlikheten i världen nått chockerande proportioner. Den moderna kapitalismens globala ledare måste bidra till för att förändra systemet och göra det mer inkluderande, rättvist och hållbart”, uttalat av Rothschild.

Och hon fortsätter: ”Den extrema ojämlikheten är inte bara en moralisk fråga, den hämmar även den ekonomiska tillväxten och därigenom den privata sektorn. Alla som samlas i Davos, och som delar visionen om en stabil och välmående värld, måste ta dessa frågor på allvar.”

Oxfam skapade rubriker i Davos förra året med avslöjandet att världens 85 rikaste individer äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning tillsammans. Siffran är idag 80 – ett dramatiskt fall från 388 individer år 2010. De 80 rikaste individernas tillgångar har också fördubblats sedan 2009.

       

 

RLC