IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Ulrich Beck, docent i sociologi, London School of Economics.

Foto: Vpro

COGITO

Risksamhället

Är Sverige en container?

På nyårsdagen gick Ulrich Beck bort. Denne tyske sociolog blev kanske mest känd för sitt begrepp ”risksamhället”, som han myntade i en bok från 1986. I Becks risksamhälle har den teknik- och framstegsoptimism som präglat moderniteten börjat krackelera. Fram växer, menar han, en riskmedvetenhet eller ”reflexivitet”: våra liv präglas alltmer av insikten att industrisamhället inte bara producerar rikedom, utan även oförutsedda risker.


  Karl Palmås: |2015-01-20| I anslutning till bokens publicering inträffade Tjernobylkatastrofen, som på många sätt blev ett skolexempel i just detta fenomen. Ulrich Becks tankar ligger alltså väl i linje med grönt tänkande. Man kan till och med säga att hans arbete samexisterade i samma tanke-ekologier som ledde till framväxten av gröna partier. Mycket riktigt skrev Beck om den gröna rörelsen, och samarbetade med gröne politikern Daniel Cohn-Bendit: De båda skrev tillsammans ett upprop kring hur europasamarbetet skall byggas om ”nerifrån och upp”.

I boken German Europe utvecklar Beck sin syn på en sådan reform. En omkonstruktion ”nerifrån och upp” innebär att EU måste demokratiseras, och att dess top-down-institutionsbygge måste stå tillbaka för kultiverandet av ett europeiskt demos. Målet, menar han, måste vara att europasamarbetet blir en ”levd erfarenhet” för medborgare – att det inte associeras med en samling byggnader i Bryssel. Som den hoppfulle europavän han var tyckte han sig se just en sådan tendens hos Europas unga; Erasmusgenerationen. Kanske, spekulerade han, kan de unga som utgör prekariatet fungera som motor för skapandet av ett nytt europeiskt socialt kontrakt? Dessa frågor är, som Olle Svenning noterat i Aftonbladet, brännande inför det val som Grekland nu står inför. 

Beck må ha skrivit om ”stora” frågor, men är även relevant i den svenska debatten. Eller rättare sagt: via Becks kosmopolitiska hållning kan de stora frågorna göras relevanta i den svenska debatten – och tvärtom. Med tiden kom Beck att skriva om risksamhället som ett globalt fenomen. Notera exempelvis hur det radioaktiva nedfallet från Tjernobyl inte brydde sig om nationsgränser. Han vände sig alltså mot den ”metodologiska nationalism” som präglat traditionell samhällsvetenskap. Produktionen av gränsöverskridande risker kräver att samhället inte längre likställs med nationalstaten. Vi kan inte längre se politik som något som utspelar sig inom en sluten ”container”. 

Detta kan verka självklart. Samtidigt märktes denna containervärldsbild i årets första partiledardebatt i riksdagen. I vanlig ordning hävdade Annie Lööf att Sverige har minskat sina CO2-utsläpp under alliansens tid vid makten. Samtidigt vet vi att så inte är fallet – om vi räknar med de CO2-utsläpp som svenskarnas konsumtion genererar utanför svenska statens gränser. Med Becks ord, produktionen av rikedom har producerat risker, vars effekter är osäkra och märks utanför den tänkta ”container” vi kallar Sverige. Det är alltså ett grönt projekt att ifrågasätta den metodologiska nationalism som ännu präglar det politiska samtalet.

Först publicerad som ledarartikel på Tankesmedjan Cogito

www.cogito.nu

       

 

RLC