IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

Tidigare presidentpalatset i Almaty, som var huvudstad tills nya huvudstaden Astana byggdes med presidentens vilja. 

KAZAKSTAN

Yttrandefriheten får inte tystas 

Regeringen beskyller kritik för extremism

Kazakstans myndigheter får inte använda "extremism" som ett svepskäl för att begränsa pressfriheten, säger Amnesty efter ett försök av den allmänna åklagarmyndigheten att stänga ner cirka 40 oppositionella nyhetsredaktioner och webbsidor. 


 Elisabeth Lövgren: |2012-11-23| Den 21 november lämnade åklagaren i Almaty in en anmälan till domstolen där han anklagar i princip alla kvarvarande oberoende och oppositionella mediekanaler för att vara "extremister" och framkalla social disharmoni och hota den nationella säkerheten. Hans krav är att samtliga ska läggas ner.

Amnesty upprepar den oro som 15 människorättsorganisationer i Kazakastan uttrycker – myndigheternas insatser för att inskränka oberoende medier i landet verkar ha kulminerat.   

RISKEN FÖR PERMANENT YTTRANDEFÖRBUD

– Kazakstans kvarvarande oberoende röster löper stor risk att tystas ner för evigt om domstolarna driver igenom detta, säger David Diaz-Jogeix, biträdande chef för Amnestys Europa- och Centralasienavdelning.

Åklagarens anklagelse omfattar åtta tryckta medier och 23 webbplatser som ägs av ett enda mediekonglomerat samt en annan tidning med webbplatser. Utöver det gäller det även två oberoende TV-kanaler som sänder via Internet. Oppositionspartiet Alga och den oregistrerade sociala rörelsen Khalyk Maydany klassificeras också som "extremister" i anmälan.

Sedan de fruktansvärda sammandrabbningarna, som bröt ut mellan arbetare i oljeindustrin och polisen i staden Zhanaozen den 16 december 2011, har regeringen skärpt kontrollen. 

oro över regeringens åtgärder

I mars i år uttryckte Amnesty oro över regeringens åtgärder för att hålla arbetare och politiska oppositionsaktivister straffrättsligt ansvariga för att de reste utomlands för att informera internationella organisationer och utländska regeringar om bland annat de fruktansvärda våldsamheterna, då minst 15 människor dödades och mer än 100 skadades allvarligt. Lagen som trädde i kraft den 6 januari 2012 gör dem som "skadar bilden av Kazakstan utomlands" skyldiga till brott.

Dessutom riskerar de som distribuerade litteratur och publicerade artiklar om de strejkande oljearbetarna att hållas straffrättsligt ansvariga, enligt en bestämmelse som straffar människor som "influera offentlig och enskild medvetenhet" genom distribution av "förvrängd" och "opålitlig" information på "bekostnad av den nationella säkerheten".

Kazakstanska mediearbetare samt deras anhöriga har också blivit måltavlor för rättsfall och trakasserier på senare tid. 

kazakstansk lagstiftning från sovjettiden

Flera oppositionella nyhetsredaktioner som rapporterade om strejkerna och om de brutala våldsamheterna som ägde rum i Zhanaozen stämplades enligt domstolen som "politiska extremister" som hetsar till "socialt hat".  

"Politisk extremism" är ett brott som härstammar från Sovjettiden i kazakstansk lagstiftning. Brottet kan ge upp till sju års fängelse.

– De pågående trakasserierna mot mediearbetare och deras anhöriga inskränker allvarligt yttrandefriheten i Kazakstan och måste stoppas, säger Días-Jogeix.

Amnesty kräver att myndigheterna skyddar rätten till yttrandefrihet - inklusive pressfrihet - och ser till att mediearbetare kan utföra sina jobb utan rädsla för repressalier eller kampanjer som smutskastar dem och deras anhöriga.