IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Omkring fem gånger fler patienter än vanligt har sökt vård denna månad.

Foto: Anna Surinyach / MSF / LUG

LÄKARE UTAN GRÄNSER / HEBRON

Hebron efter våldsvåg

Fem gånger mer patienter

Patienter har strömmat till Läkare Utan Gränsers projekt i Hebron på Västbanken på grund av våldet. Våra patienter har förlorat hoppet, lider av olika psykosomatiska besvär och är rädda för att lämna sina hem och gå till skolan, berättar vår psykolog.


  Malin Lager: |2015-10-22Patienter har strömmat till våra projekt i Hebron på Västbanken sedan våldet återigen blossade upp den 2 oktober. I Hebron, den största staden på Västbanken, är militärnärvaron stor. Spänningarna är påtagliga mellan palestinska familjer i H2-distriktet i stadens gamla del och de israeliska bosättningarna i närheten. Vi har gett psykosocialt stöd till 521 patienter, ordnat 40 informationstillfällen om psykisk ohälsa och gett psykologisk akuthjälp till 95 patienter.

– Våra patienter är rädda, ängsliga, arga och frustrerade. De har förlorat hoppet och lider av olika psykosomatiska besvär. Barn väter sina sängar och är rädda för att lämna sina hem och gå till skolan. De kan inte studera eller koncentrera sig, säger Marcos Matias Moyano, vår psykolog i Hebron.

– Många vuxna har svårt att sova och äta, de gråter och är rädda och förtvivlade. Även om detta är en segdragen konflikt är det oroande att se hur många av våra patienter som lidit av akut stress de senaste veckorna. Det påverkar kraftigt människors möjligheter att klara sig, säger han.

SVÅRA PSYKISKA TRAUMA

Våra team, specialiserade på mental hälsa och psykosocialt stöd, besöker sjukhus och palestinska familjer vars medlemmar skadats eller dödats av Israels armé. De gör även besök i områden som påverkats av den israeliska arméns och de israeliska bosättarnas attacker. Dessutom har vi kontaktat lokala institutioner och organisationer som vi tidigare utbildat. Syftet är att se till dessa kan erbjuda psykologisk akuthjälp och hänvisa vidare fall som behöver följas upp.

De våldsamma sammandrabbningarna och övergreppen de senaste tre veckorna fortsätter inverka på människors liv, välmående och rörlighet. De svåra förhållandena orsakar inte bara fysiska skador utan även psykiska trauma.

BARN DRABBAS VÄRST

Kvinnor som deltog i ett informationstillfälle om psykisk ohälsa i Jabel Juhar, ett kvarter i H2-distriktet, berättade att de utsätts för våld från bosättare främst under natten och ibland fram till tidigt på morgonen. De berättade att den våldsamma situationen är svårast för de runt 70 barnen som bor i kvarteret.

Vi har också donerat läkemedel, medicinsk materiel och utrustning till det statliga Alia-sjukhuset och till Hebron Charitable Center eftersom allt fler skadade behöver sjukvård.

FRÅGOR OCH SVAR OM VÅR INSATS

Vill du veta mer om insatsen i Gaza och på Västbanken? Här hittar du svar på vanliga frågor. Läkare Utan Gränser ger sjukvård och psykologiskt stöd på Västbanken och i Gaza. På Västbanken har organisationen erbjudit psykiskologiskt stöd i Jenin, Hebron, Nablus och Qalqilya sedan 2000.  I Gaza ger Läkare Utan Gränser kirurgisk och postoperativ vård samt fysioterapi och psykosocial vård.

Läs mer om:

LÄKARE UTAN GRÄNSER

RLC