IHS

Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Rädda Barnen finns nu på plats i inbördeskrigets Centralafrikanska republiken.

Foto: Mark Kaye/Rädda Barnen

CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKAN

100 000 barn på flykt

Rädda barnen utvidgar hjälpen

Rädda Barnen har inlett arbetet med att bygga upp en omfattande humanitär insats i Centralafrikanska republiken (CAR), som står inför en allvarlig humanitär kris.  I efterdyningarna av kuppen i mars har våldet spridit sig i landet och tvingat hundratusentals barn att fly med sina familjer. Omfattande plundring, där till och med sjukhus blivit förstörda, gör att det råder brist på förnödenheter och mediciner.


 Anders Maxton: |2013-08-14| – Många familjer gömmer sig i bushen under extremt primitiva förhållanden. Barnen har i många fall, om de inte själva blivit utsatta för våld, också  blivit vittnen till hur deras hem och skolor plundrats och deras föräldrar blivit slagna, säger Maria Wangechi, Rädda Barnens landchef i CAR.

VAPENMAKT OCH REBELLKRIG

Den 24 mars i år avsattes den sittande presidenten Francoise Bozize av en allians av rebeller från landets norra del, som anklagade regimen för att inte ha respekterat en tidigare vapenvila. Alliansens ledare Michel Djotdia har nu utropat sig till president under en övergångstid innan val kan hållas. Men i spåren av kuppen har våld och plundring brett ut sig.

BARN SER MER ÄN VAD DE BÖR SE

– Situationen är riskfylld också för internationella organisationer och infrastrukturen är så gott som obefintlig utanför de större städerna. Militärkuppen ledde till att de flesta lärare, läkare och domare flydde och att barn kom bort från sina familjer. CAR fortsätter att vara ett osäkert land där barn utsätts för sexuellt våld, rekryteras till väpnade grupper och ser och upplever mer än något barn ska behöva se, säger Minja Peuschel, expert på barns trygghet och skydd på Rädda Barnen.

Rädda Barnen finns nu på plats

Rädda Barnen har tidigare inte varit verksamma i CAR, men har beslutat att börja arbeta i landet i samband med den allt värre humanitära situationen. Organisationen finns nu på plats och bygger upp en insats för att kunna ge akut hälso- och sjukvård i de värst drabbade områdena, och ge barn trygghet och skydd.

– Den här humanitära krisen har i stor utsträckning ignorerats av det internationella samfundet, samtidigt som den förvärras hela tiden, säger Maria Wangechi.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Rädda Barnen