Konstmuseet Arken, Ishöjd, Köpenhamn 2012

Dronning Margrethe II:s konst

Färgens själ

Kungliga Konstnärer

Kungliga konstnärer är väl representerade inom konsthistorien. Drottning Margrethe II:s släkting "Målarprinsen" prins Eugen av Sverige, bror till konung Gustav V, tillhör romantikens stora målare i Sverige. Han var en föregångare till drottning Margrethe II. Dessa båda kungligheter har visat talangen med framförallt färg, ljus och den grandiosa formgivningen.

Paul Lindberg: Förutom "Målarprinsen" kallades även prins Eugen för  den "Röde prinsen", därför att han öppet visade avsky för nazismen, och han verkade bland konstnärer och hjälpte dem som hade ekonomiska svårigheter.

Både drottning Margrethe II och prins Eugen har visat talangen för färgen, ljuset och konstnärlig gestaltning. Prins Eugen lär ha varit osäker på sin förmåga, med tanke på hans ställning som kunglighet. Han vågade inte riktigt lita på det beröm han fick från olika håll. Var det bara inställsamt smicker? Det var säkert inte lätt att veta vad man ska tro i en sådan ställning.

Det har emellertid visat sig att det var inte fråga om smicker utan istället ett uppriktigt gillande. När jag själv delar med mig av Drottning Margrethes II retrospektiva målningar, från utställningen på  Arken vid Ishöjd utanför Köpenhamn, så är det enbart för att jag gillar Maggans härliga konstverk. Varsågoda – en konstsalong!

Foto: Paul Lindberg, med undantag av porträttet av drottning Margrethe II.

 

M 1993

M 1993

M 2001

M 1994

M 1994

M

M 2002

 

Till framsidan        Galleri Axis Mundi – index

Dronning Margrethe II av Danmark.

M

M 1991

M 1994

M 1993

M 1997

M 1997

M Collage på en serveringsbricka.

M Collage  

M 2005

M 2005