Till framsidan

Övriga artiklar

Brev till Rikare Liv

 

Dessa underbara varelser jobbar extremt hårt – ett bi tar sig ut ur kupan 15 gånger per dag och besöker då ca 100 blommor varje gång. Arbetsbina lever bara i ca 2-6 veckor. Så under deras korta livstid gör de så mycket nytta. Dags att vi ger tillbaka nu eller hur?

Bild: Greenpeace

GREENPEACE – RÄDDA BINA IDAG!

Bina

Den viktiga varelsen

Visste du att bin står för omkring 80 procent av all pollinering i världen? En enda bikoloni kan pollinera omkring 150 miljoner blommor varje dag och 70 av 100 av de mest populära växtbaserade matvarorna är pollinerade av våra vänner bina.

Daniel Bengtsson: |2021-07-14| Nu är högsommaren äntligen här på allvar. När vädret är varmt och vi är utomhus mer ofta blir vi ännu mer medvetna om livet vi delar vår planet med. Nu vill vi uppmärksamma en av de viktigaste varelserna – bina. Visste du att bin står för omkring 80 procent av all pollinering i världen? En enda bikoloni kan pollinera omkring 150 miljoner blommor varje dag och 70 av 100 av de mest populära växtbaserade matvarorna är pollinerade av våra vänner bina.

Tyvärr hotas nu bina globalt av något som kallas bidöden. I vissa delar av världen har vi sett en minskning av bin på upp till 90 procent. Enligt forskare dör bina av en rad olika orsaker - bekämpningsmedel, torka, ödeläggelse av habitat, näringsbrist, luftföroreningar och global uppvärmning. Flera av dessa orsaker är sammanlänkade med den gemensamma nämnaren: vi människor är ansvariga för det som pågår.

För att hjälpa bina en bit på vägen när det gäller att få tillbaka sina naturliga habitat får du som blir månadsgivare i sommar ett frökort med lättplanterade frön som blir vackra ängsblommor. Genom att plantera dessa frön är du med och främjar biologisk mångfald samtidigt som du stärker bandet mellan människa och natur.

Bli månadsgivare idag!

Greenpeace arbetar över hela världen för att bekämpa orsakerna till bidöden. Här är våra viktigaste målsättningar för att rädda bina:

1. Förbud mot de sju giftigaste bekämpningsmedlen

2. Skydda binas naturliga habitat

3. Kämpa mot rådande klimatkollaps på alla fronter genom att bland annat stoppa skogsskövlingen, skydda världshaven genom globala avtal, hindra oljeborrningen i Arktis, kräva ett förbud mot fossilinvesteringar m.m.

4. Återupprätta ekologiska jordbruk

Ekologiskt jordbruk är ingen ny företeelse. Det har varit det vanligaste sättet att bedriva jordbruk genom mänsklighetens historia. I ekologiska jordbruk främjas biologisk mångfald då man undviker etablering av stora monokulturplanteringar. Metoden värnar djurens naturliga habitat och skyddar bina, samtidigt som det bidrar till en mer hållbar matproduktion. Vi kan redan se flera hoppingivande exempel världen över:

» Landet Bhutan är världsledande när det gäller att implementera en jordbrukspolitik som är 100 procent ekologisk

» Mexiko har infört förbud mot genmodifierad majs för att skydda lokala majsarter

» Åtta europeiska länder har infört förbud mot genmodifierade grödor

» I Indien har forskaren Vandana Shiva och ett nätverk av lokala småbönder etablerat en motståndsrörelse mot industriellt jordbruk.

Den positiva utvecklingen

Vi behöver allt stöd vi kan få för att upprätthålla den positiva utvecklingen. Var med och stötta kampen för att rädda bina idag så får du samtidigt ett frökort så att du kan plantera din egna livgivande plats för att främja binas överlevnad.

Dessa underbara varelser jobbar extremt hårt – ett bi tar sig ut ur kupan 15 gånger per dag och besöker då ca 100 blommor varje gång. Arbetsbina lever bara i ca 2-6 veckor. Så under deras korta livstid gör de så mycket nytta. Dags att vi ger tillbaka nu eller hur? Tack för att du är med och gör skillnad!

Greenpeace tar varken emot bidrag från stater eller företag. Allt vi gör, är tack vare människor som dig. Gröna hälsningar från Greenpeace i Sverige!

Var med och stötta kampen för att rädda bina idag